28. april 2022.28. apr 2022.
Bitka zbližila Mačvane  i Topličane
PRIJATELjSTVO

Bitka zbližila Mačvane i Topličane

Drina je pre više od jednog veka na Limanskoj adi u Badovincima dugo tekla krvava, a danas je na tom mestu spomen obeležje u slavu hrabrih
Nedavna poseta delegacije Mačvanskog okruga u kojoj su pored predsednika okruga Vladana Krasavca, predsednika opštine Bogatić Milana Damnjanovića i drugih članova delegacije, Topličkom okrugu, na čelu sa načelnikom Zlatanom Miljkovićem, potvrdila je staro prijateljstvo. Skovali su ga hrabri Topličani i Mačvani, daleke 1914. godine kada su borci Drugog topličkog puka „Knez Mihailo“, poznatijeg po nadimku „Gvozdeni puk“, osvetlali obraz Mačvana i cele Srbije. Naime, na ovom delu ratišta Austrougarska vojska pokušala je proboj fronta preko Drine. Naišli su na snažan otpor „Gvozdenog puka“, a istoričari su zabeležili da je tih dana i noći Drina dugo tekla krvava od njihove krvi. Tako je ovaj napad brojčano jačeg i bolje naoružanog neprijatelja sprečen, a prijateljstvo ostalo večno.

-Moji pradedovi su ratovali na ovom mestu, daleko od svoje kuće. Posle pobede na Ceru, trčećim korakom stigli su i oslobodili Lešnicu i Loznicu. Raspoređeni su u Badovince gde su zatekli velika zverstva austrougarskih vojnika.

Zoran Đorđević


Prilikom desanta čitavog puka „Ban Jelačić“, uspeli su da ga osujete u noćnoj krvavoj bici kraj Drine. Desio se pravi pokolj i neprijatelj je odustao od namere, kaže, podsećajući na ovaj događaj inženjer Zoran Đorđević, potomak ratnika Topličkog puka iz sela Kastrat kod Kuršumlije, koji je bio u delegaciji Mačvanskog okruga i jedan je od najzaslužnijih za utemeljenje prijateljstva.

Na njegovu inicijativu, posle dužeg vremena podignuto je i odgovarajuće spomen obeležje, kao trajno svedočanstvo na pomenuti događaj.

Obe delegacije imale su prilike da se o svemu detaljnije upoznaju, a pored razgledanja brojnih znamenitosti Toplice, Mačvani su iskoristili priliku da im odaju počest i trajnu zahvalnost.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa