Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Мирослав Поповић, одгајивач штиглица мајора

Љубав према птицама певачицама

Један од двојице у Србији чији је хоби гајење ове врсте штиглица. Прво јато оформио пре пет година. Породица у потпуности учествује у његовом хобију
Хоби - забава помоћу које се људи изражавају на различите, јединствене начине. Смањују ниво стреса, а основна сврха им је опуштање и одмор. Живот људи постао је све ужурбанији, па се чини да времена за опуштање и бављење хобијем готово да нема, нарочито ако је реч о оним хобијима који траже велику посвећеност, труд, интересовање али и средства.

Међутим, поред хобија за које већина људи зна и који су заступљени у великој мери, у Шапцу живи одгајивач птица штиглица мајора Мирослав Поповић, један од двојице у Србији чији је хоби гајење ове врсте штиглица.

Штиглиц је једна од најразнобојнијих птица певачица. У Србији је строго заштићена врста. Дугачак је 11-14 центиметара, тежак 11-17 грама док му је распон крила 21-25 центиметара.

Фото: Глас Подриња


-Као мали сам волео да хватам птице у природи. С обзиром да је то постало забрањено желео сам да своју љубав преусмерим према штиглицима. На почетку сам држао подврсту балканика, а с годинама сам у другим земљама почео да купујем мајоре. Одлазио сам у Италију, Белгију како бих купио птицу.
Прво јато Мирослав је оформио пре пет година. Тренутно има око 50 птица а поред гајења бави се и продајом истих. Цена ових птица, поготово уколико су светле и уникатне, изузетно је висока.

-Оно што зарадим на њима улажем у њих. Ово је изузетно скуп хоби, веома захтеван. Не планирам да повећавам број птица, можда чак донесем одлуку и да га смањим, како бих могао у потпуности да се посветим свакој птици појединачно.

Свака птица је јединствена и има своје специфичне карактеристике у погледу понашања, избора хране, начина певања и из тог разлога је битан начин на који се поступа са њом. Неопходно је посматрати птицу и уочити које су њене карактеристике, а управо из тог разлога овај хоби захтева много времена и посвећености, као и константну едукацију.

-Цео живот сам маштао да имам штиглица који је другачији од других. Куповином, размножавањем и селекцијом сам дошао да имам и белог и жутог. То је био мој сан. То ми је сатисфакција и циљ - каже Мирослав.

Исхрана
Када је реч о исхрани, младим птицама треба обезбедити што разновстнију храну. Основа исхране је најчешће мешана семенска храна која је доступна на тржишту уз додатке нигера, конопље, сунцокрета, салате и разних врста семена. Поред семенске хране, треба им обезбедити и зелениш - купус, салата блитва, спанаћ, воће и поврће као и анимална хранива и песак.


Птице продаје како у Србији тако и у иностранству, јер их је, како наводи, изузетно тешко размножити а то је уједно и разлог због ког је њихова цена висока. Свака птица је сама по себи уникатна. Што је беља она је скупља. Каже да су људи заинтересовани за куповину птица певачица.

-Потребно је огромно искуство и изузетни услови да би се они размножили. То је као да гајиш дете. На свака два-три сата треба да се даје одређена храна. Константно обилажење, гледање. Они су сами по себи у последњих тридесет година птице које су одгајене у кавезу, па су изгубили неке своје особине из природе које су имали. Имао сам срећу да сам селекцијом успео да добијем парове који брину о својим птићима, што није увек случај.

Постоје и различита оринтолошка такмичења и изложбе. До сада се није такмичио али ове године има то у плану.

-Свако такмичење вуче по себи ризик. Када однесете своју птицу међу 2.000 птица, може се десити да се покупи нека бактерија а онда ћете је донети у своје јато. Сада сам у могућности да изнесем две-три птице и да их одвојим од јата док не прође тај карантин након такмичења.

С обзиром да је Мирослав вредан и веома активан човек, посвећен и свом послу колико и хобију његова породица у потпуности учествује у гајењу птица. Како каже, када није ту, његова супруга али и синови знају шта, како и када треба да раде.

-У последње време много људи се окренуло разним хобијима, посебно када је реч о животињама. Од паса до птица. Чини ми се да људи све више воле кућне љубимце. Када је реч о штиглицама мајорима у Европи је тренутно права експанзија. Код нас тек почиње а све што је ново има неку драж - додаје Мирослав Поповић.

Када је реч о савету који би дао људима који планирају да се баве гајењем ових птица Мирослав наглашава:

-Број птица мора бити у складу са условима које имате. Уколико имаш услова за један пар, држи тај један пар али дај му најбољу храну, најбоље услове и негу, хигијена је подједнако битна. Наравно, и едуација је велики део овог хобија те будите спремни на свакодневно учење нечег новог.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa