Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Загртање кромпира

Кромпир као ратарски усев боље успева у хладнијим подручјима и на вишим надморским висинама, али је биљка која се гаји у свим крајевима код нас и шире. Агротехничком мером загртањем стварају се повољни водни, ваздушни и температурни услови за формирање и раст кртола које ће имати бољи укус.
Загртање је агротехничка мера од изузетне важностиза успешно узгајање и добар род кромпира. Кртоле се саде плитко на дубину до 10 цм а то зависи и од типа земљишта и од самог семенског материјала. Наклијало семе ниче од 15-20 дана док ненаклијало дуже.

У периоду од ницања до вађења кртола обавља се већи број агротехничких мера, од којих су најважније култивирање, окопавање, загртање, наводњавање и прихрана. Све ове мере имају за циљ разбијање покорице, растресање површинског слоја, уништавање корова и мера против штетног инсекта – кромпировог мољца у смислу затварања пукотина око кућице, не дозвољавање штетном инсекту да положи јаја у пукотине и тако испилеле ларве се убуше у формиране кртоле.

Загртање се врши када биљке достигну висину око 15-20 цм, загртањем се формира гребен-издигнута бразда-банак, ако је потребно друго загртање то се врши у фено-фази цветање. У банку се развијају и расту кртоле. Ширина банка је око 15-18 цм а висина око 20 цм, док је нагиб 35 степени. Загртање спречава и раст корова који ометају раст, развој и исхрану усева кромпира, а такође и проветравање усева. Више корова спорије је сушење лисне масе чиме након падавина, а од касних мразева заштита загтрањем може бити потпуна.

Истовремено са овом агротехничком мером врши се и прихрана усева. Прихрана се врши у два наврата, први пут приликом првог култивирања и други пут у фази загртања. За прихрану се уноси КАН у количини 200-250 кг/ха.
ПССС ШАБАЦ, Славица Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa