Инфо

8. децембар 2011.8. дец 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - ЗОРАН ЈАНКОВИЋ

ПРВИ ШАБАЧКИ ДИСКОТЕКАР

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (32)
Прича о Зорану Јанковићу, под насловом “Први шабачки дискотекар“, могла би се назвати и “Јахач на електричном коњу“, по ономе што је радио у својој младости и по ономе што су појединци запамтили из година када је у Шапцу отворена прва дискотека. Онај простор, најчешће пригушеног светла са гласном и претежно страном музиком где су се крајем и почетком седамдесетих окупљали млади, назван дискотека, у Шапцу је основан после београдског и то се може назвати првом српском дискотеком у унутрашњости. Кривац и то позитивни за такав догађај који је ушао у историју је свакако Зоран Јанковић, који је живео и живи у свету музике и данас само ретким пријатељима прича о данима прошлим и забавама које се не заборављају.
А прича о његовој љубави према музици почиње још од детињства када је уз комшијин радио апарат слушао пријатне тактове и остао им веран. Рођен је 1947. године а сећа се да је тај преломни тренутак искрснуо 1958. године када је на тој магичној справи која је имала и конусни потенциометар за бирање станица, претраживао по скали оно што му одговара. Тада је чуо мелодију која му се посебно свидела али није знао шта је то, и захваљујући тада већ скромном познавању француског језика разумео је да је то Радио Монте Карло. За назив поменуте песме истраживао је упорно пуних четрдесет година да би сазнао, уз помоћ пријатеља и касније највећег познаваоца музике педесетих година у земљи Јовише Славковића Пинета, да је то песма америчке певачице Розмери Клуни а шлагер се звао “Мамбо Талијано“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa