Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Могућ повратак мера крајем сезоне
Како ће се пораст броја заражених од короне одразити на путовања овог лета

Могућ повратак мера крајем сезоне

Директор YУТА Александар Сеничић каже, када се ради о путовањима током лета 2022, да је у овом тренутку највећи број земаља у које српски туристи воле да путују укинуо све корона мере, али су ковид сертификати и даље неопходни за Шпанију и Тунис. Међутим, додаје, да се бележи пораст оболелих од ковида „на разним дестинацијама у Европи, па можемо очекивати крајем сезоне да се мере врате“.

„У Италију, Грчку, Црну Гору, Словенију, Албанију, Турску, Бугарску и Хрватску наши туристи могу да уђу без икаквих ограничења, док су им за Шпанију и Тунис неопходне ковид потврде“, каже Сеничић за Н1 и додаје да ковид потврда за вакцинисане треба да садржи две дозе вакцине од којих није прошло више од девет месеци, а када се ради о трећој дози, нема временског ограничења. Невакцинисани треба да имају потврду да су прележали болест, односно да је то унето у сертификат, или негативни ПЦР или антигенски тест, урађен у референтној лабораторији.

Неке мере задржане у Италији и Грчкој
Наводи да су неке мере задржане у Италији и Грчкој, попут ношења маске у затвореном простору, али додаје да контроле нису ригорозне, те се слабо поштује.

Подсећа да грађани Србије са личном картом могу да уђу у земље у окружењу, као што су БиХ, Северна Македонија и Црна Гора, а од скора и у Турску, али само са биометријском личном картом.

Када се ради о Црној Гори, наводи да су до пре годину и по дана деца, у пратњи родитеља, могла у ту земљу да уђу и са ђачком књижицом или крштеницом, али да од ове године морају да имају свој пасош.
Ако се у Турску путује авионом, онда се без проблема у њу може ући са личном картом, али ако се иде аутомобилом или аутобусом, свакако је потребно понети пасош, због пролаза кроз друге земље.
На питање да ли има већих отказа аранжмана, због раста цене горива што узрокује доплате, каже да нема.

„Више о томе причају тобожњи заштитници потрошача него што то сами путници помињу, јер ово не зависи ни од њих ни од нас, већ од околности у којима живимо, и људи су тога свесни“, наводи Сеничић.
Када се о ценама на туристичким дестинацијама ради, каже да су скочиле свуда, јер је инфлација у Европи велика – од осам до 15 одсто. Указује да, међутим, поскупљења нису већа од 10 одсто.
Извор: Н1

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa