Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Кампања “Млади и безбедни” у Шапцу

Живи за игру, не играј се животом

Према извештају Агенције за безбеднoст саобраћаја Републике Србије из 2019. године у просеку, годишње у Србији у саобраћајним незгодама погине око 115 и бива повређено око 6.300 младих лица. Другим речима, у просеку, сваки трећи дан једно младо лице погине у саобраћајним незгодама, и свакога дана буде повређено више од 15 младих
У организацији Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца и Агенција за безбеднoст саобраћаја Републике Србије, Техничке школе и одељења саобраћајне полиције Шабац спроведена је кампања “Млади и безбедни” под слоганом “Живи за игру, не играј се животом”. Кампања је усмерена ка младима као најугроженијој групи у саобраћају, а састојала се од поделе промотивног материјала суграђанима, симулације потенцијално опасних ситуација како би се ставио акценат на едукацију и безбедност свих учесника.

Константна едукација у домену саобраћајне културе је кључна, сматрају стручњаци


-У периоду када су актуелне матуре и друге прославе, сматрамо да је од великог значаја ова превентивна активност коју реализујемо у Шапцу. Током трајaња промо акције суграђани, а посебно средњошколци су имали прилику да путем симулатора виде како изгледа вожња под дејством алкохола, психо активних супстанци и које су опaсности када управљате возилом у том тренутку - рекла је Сандра Мићић у име Савета за координацију послова безбедности у саобраћају Града Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


Према извештају Агенције за безбеднoст саобраћаја Републике Србије из 2019. године у просеку, годишње у Србији у саобраћајним незгодама погине око 115 и бива повређено око 6.300 младих лица. Другим речима, у просеку, сваки трећи дан једно младо лице погине у саобраћајним незгодама, и свакога дана буде повређено више од 15 младих. Црна статистика је само један од разлога превентивних акција које се спроводе на локалном и државном нивоу. Константна едукација у домену саобраћајне културе је кључна, сматрају стручњаци.

-Млади учесници у саобраћају су једна од најугроженијих категорија у саобраћају због тога што су склони доказивању и слободнијем понашању. Важно је да причамо са њима и факторима који утичу на безбедност, као и о узроцима саобраћајних незгода. Алкохол, неприлагођена брзина, употреба мобилних телефона. - истакао је Младен Ковач из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије нагласивши млади кроз практичне примере најбоље усвајају сугестије и развијају свет о опасностима ризичног понашања у саобраћају.

Анђела Филиповић је имала прилику да испроба „пијане наочаре, те тврди да је тест добар „позив на буђење“ и да алкохол и вожња не иду заједно.
-Осећај је тешко описати. Нисте сигурни где се налазите, не можете да сагледате простор око себе на прави начин. Едукација ме је уверила да не треба конузимирати алкохол и возити.


-У контролисаним условима пробају „пијане наочаре“ то им донекле буде симпатично, али им и пробуди свест колико опасно може бити да под дејством алкохола управљају возилом. Након теста сви су сагласни да не би желели да буду у аутомобилу са возачем који није у могућности да адекватно реагује због алкохола. Када говоримо о системима заштите најважнији је сигурносни појас, јер је његова употреба на задњем седишту недовољна. Он је тај који вам у тренутку несреће помаже да последице буду мање.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa