Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Одсек за пољопривредно- пословне студије и туризам Академије труковних студија Шабац

Школовање стручног кадра за будућност

„Потребно је да имамо едуковане људе. Да нисмо улагали у знање вероватно не бисмо имали резултате. Пољопривреда је динамична грана која се брзо мења, те је неопходно одржати корак са променама кроз сталне едукације, усавршавања и школовање. Наших пет студијских програма је усмерено ка том циљу. Стварању стручних кадрова“, истиче проф. др Вера Рашковић, руководилац Сектора за пољопривредне студије и туризам
Одсек за пољопривредно- пословне студије и туризам Академије струковних студија Шабац негује дугу традицију образовања стручњака у области аграра. Виша пољопривредна школа у Шапцу основана је 5. октобра 1960. године, а током шест деценија трајања званично је мењала називе, но оно што је остало као водиља је константна и посвећена припрема кадрова за све сегменте савремене пољопривреде. Од почетна два студијска програма до данашњих пет на основним студијама, као и мастер програма уложено је много труда, ангажовања и посвећености како би образовни програми континуирано следили потребе аграра кроз деценије.

Трудимо се да нашим студентима омогућимо теоријско и практично знање


Млади који намеравају да стекну диплому на Одсеку за пољопривредно пословне студије и туризам могу се определити за програм Менаџмент, Биотехнологију, Струковну ветерину, Заштиту биља, Воћарство и виноградарство, Заштиту животне средине и Туризам. Након завршетка основних струковних студија имају прилику да на мастер програму Менаџмент у агробизнису, у трајању од две године, допуне своје знање и компетенције.

Како истичу из ове образовне установе жеља и намера им је да имплементирају најновија достигнућа у области аграра, те је у плану и нов мастер програм (Савремена и прецизна пољопривреда) како би тржишу рада понудили стручан кадар специјализован за примену модерних технологија у пољопривредној производњи. Идеја је да се примене добре праксе са европских и светских колеџа струковних студија.

др Вера Рашковић, Фото: "Глас Подриња"


-Крилатицу „Пољопривреда је наша прошлост, садашњост и будућност.“ можемо дословно схватити. Време у ком живимо нам указује да је потреба за производњом хране стална, те је и пољопривреда увек актуелна. Не само за оне који се баве производњом, већ и за стручњаке. Потребно је да имамо едуковане људе, јер влада заблуда да познајемо материју. Но, то није истина. Ако погледамо приносе у деценијама иза нас видимо да су били далеко мањи него данас. Да нисмо улагали у знање вероватно не бисмо имали резултате. Пољопривреда је динамична грана која се брзо мења, те је неопходно одржати корак са променама кроз сталне едукације, усавршавања и школовање. Наших пет студијских програма је усмерено ка том циљу. Стварању стручних кадрова - истиче проф. др Вера Рашковић, руководилац Одсека за пољопривредно- пословне студије и турзизам, напомињући да су струковне студије пружају могућност усвајања, али и примене наученог знања за будуће агрономе, без обзира да ли ће након стицања дипломе потражити посао у струци, или се определити да покрену сопствену производњу.
-Трудимо се да нашим студентима омогућимо теоријско и практично знање. Уз предавања стручног наставног кадра, вежби у опремљеним лабораторијама, одлазак на терен је такође део наставних активности. Поносни смо на однос професора и студената, размену знања и информација. На располагању им је и богата библиотека, студијска путовања, пракса - додаје др Рашковић.

Крилатицу „Пољопривреда је наша прошлост, садашњост и будућност.“ можемо дословно схватити


Традиција, акредитовани програми и буџетско финансирање, квалитетан наставни кадар, савремена наставна учила, стручна пракса у земљи и иностранству, могућност размене студената са другим високошколским установама, доступност запошљавања у државним институцијама, покретање приватног бизниса, само су неки од разлога због којих средњошколци из Србије и региона бирају Одсек за пољопривредно - пословне студије и туризам Академије струковних студија Шабац.

Милан Ћирић, Фото: "Глас Подриња"


Александар Тршић и Милан Ћирић нису имали дилему где желе да стекну знање у области аграра. Сматрају да им је Одсек за пољопривредно-пословне студије и туризам донео више од очекиваног. Диплому, знање и самопоуздање.

Александар Тршић, Фото: "Глас Подриња"


-Одабрао сам смер Заштита биља, као најперспективнији нуди шири и већи спектар деловања. Од ранијих студената сам добио одличне препоруке и нисам се покајао. За све који желе да уче то је прави избор. Када погледате имена и биографије предавача не двоумите се. Професори су и данас увек доступни за савете, консултације - каже Александар, некадашњи студент, а тренутно пољопривредни произвођач из Мајура.

-Након завршетка средње школе у Ваљеву одлучио сам да студирам у Шапцу, где тренутно и живим. Студије су ми помогле да покренем своју пољопривредну производњу и применим све оно што сам научио - додаје Милан.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa