Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

МИЛОШ МЛАДЕНОВИЋ: РОЂЕНИ АВАНТУРИСТА

Волео бих да имам још један живот

Ове године, чини се као ниједне, сјатили су се Шапчани који су своју срећу потражили и пронашли у животу „преко баре“. Један од оних који редовно долазе је Милош Младеновић, суграђанима и бројним пријатељима познат као Миша Бизон.

Рођен је у Шапцу 1951. године, као једно од четворо деце Радисава и Заге Младеновић. Од оца је, још као дечак, учио молерски посао. Завршио је Техничку школу „Борис Кидрич“, али га учење није превише занимало. Радије је одлазио са друштвом на на купање и пецање на Сави, играо рукомет за тадашњи шабачки „Партизан“ (потоњи РК „Металопластика“), проводио вечери уз гитару у Великом парку...

„Срећа је схватити да сами стварамо проблеме. Живимо брзо и много тога не примећујемо. Ако бисмо успорили, могли бисмо да видимо живот такав какав јесте.“


Уписао је студије права, највише због друштва, али је желео „другачије од других“. Рођени авантуриста, „извадио је“ пасош чим је постао пунолетан и исте године отишао у Енглеску. Желео је да види и искуси оно што је слушао на Радио-Луксембургу и понеком, тада ретком, тексту у новинама.

После непуне године, вратио се у Шабац, али га место није дуго држало. Одлазио је и враћао се, најпре у Канаду, па поново у Енглеску, потом у Немачку, а средином ‘87 у Аустралију, за коју и данас каже да је „рајска земља“. Остао је скоро пет година, два месеца му је требало да добије папире и могућност сталног боравка, али се вратио због ћерке Тијане, миљенице из првог брака.

МИЛОШ МЛАДЕНОВИЋ:
Као и сви други, имам својих срећних и несрећних тренутака, али прихватам реалност такву каква јестеФото: Приватна архива


У тој ратној, ‘92 години, намеравао је да иде у Зимбабве, али је живот имао другачије планове . Упознао је Гордану, оженио се други пут и добио сина Ђорђа. Отворио је радњу са прехрамбеним производима у кући у Партизанској улици у којој је три деценије живео са родитељима, братом и сестром. Онда му је „прорадио црв“ и решио је још једном да се отисне на други континент, овај пут у Америку. Отишао је сам у Чикаго. С обзиром да је од оца научио молерски занат, увек је и на сваком месту могао да живи од свог рада.

ЉУБАВ ЈЕ БЕЗУСЛОВНА
„Себично је волети некога и не дати га никоме. То није доброта. Волим моју Гордану и ако би она сутра пожелела да оде од мене, не бих јој бранио, пустио бих је да иде. Ако је љубав права, онда не поставља услове.“


Најпре се запослио у приватној фирми, а потом је отворио сопствено предузеће за уређење ентеријера. Иако је добро зарађивао, то је био изазован период у његовом животу. Са путовањима од радног места и натраг (понекад је морао да мења два или три превозна средства), радни дан му је трајао и до 18 сати.

Ипак, и то је, као и све у његовом животу, имало своје предности – напоран рад блажио му је носталгију и чежњу са породицом. Издражао је и бомбардовање Србије од стране НАТО агресора предвођеног САД, где је живео, склонио супругу и сина код пријатеља у Румунију и чекао. Напокон је Гордана са Ђорђем, у јесен ‘99 стигла на северноамеричко тле, у Канаду.

Фото: Приватна архива


Миша је напустио Америку и фирму која је успешно пословала, дошао у Торонто и још једном кренуо из почетка. Убрзо је отворио нову фирму, а супруга Гордана продавницу прехрамбених производа која и данас има сталне муштерије и углед „домаће радње“ - највећи број артикала је са подручја бивше Југославије. Приоритет им је био, као већини родитеља, да одгаје сина и помогну му да оствари свој животни пут. Данас Ђорђе има 25 година и авантуристичку црту на оца.

Ових дана, ведар и омиљен, време проводи са другарима и родбином у Шапцу и одласцима на Саву, прву и најважнију реку свог живота. У разговору са нама и шетњи кроз Велики парк, направио је кратак резиме.

Фото: Приватна архива


СУСРЕТ СА МЕДВЕДОМ
„Батерије пуним на језерима на северу Канаде. Тамо влада неописив мир. Једном ми је медвед дошао док сам спавао у шатору и појео сву храну коју сам понео. Сам сам био. Устајао сам ујутру у 5 и видео отисак шапа у трави. Није ме дирао зато што сам спавао. Да сам био будан, ко зна шта би било. Срећом, имао сам неку паштету у колима и појео је без хлеба. После сам пецао рибу. Остао сам пар дана како сам и планирао.“


Пре тачно четврт века заувек је отишао из Шапца. У својој фирми ради од 4 до 5 сати, то му је довољно, нигде не јури, не живи под притиском.

- Када кажем да немам проблеме, људи ми не верују, али проблеме сами стварамо у својој глави. Ја то не радим. Као и сви други, имам својих срећних и несрећних тренутака, али прихватам реалност такву каква јесте. То је једноставно.

Фото: Приватна архива


Ресетује се сваког викенда када са друштвом оде на пецање, а највише у одласцима пар пута годишње на север Канаде, сам, у дивљину.

- Одем на језера, у џунге где нема живе душе, узмем кану и по цео дан пецам и печем рибу на плину. Кад спустим чамац и кренем на воду, осетим невероватан мир. У Канади постоје језера која се сужавају на 50 метара и кад ту зауставим чамац, чујем мехур кад пукне, или кап која падне на лиску. Таква је тишина. Тамо прикупљам детаље живота и заокружујем.

Фото: Приватна архива


Обавезно, два пута годишње иде на Кубу и остаје по петнаест дана. Каже да Кубанци лепо живе, само то не схватају. Путује по селима и каже да би Кустурица позавидео на ликовима које тамо сусреће.

Мој циљ је да следеће године идем колима од Торонта до Ванкувера


Иако воли родни град, није носталгичан и нема намеру да се врати. Не зато што је тамо боље, него што је прихватио чињеницу да је његов живот тамо где му живи породица.

- Ко је важнији од деце и унука? Ја то схватам и самим тим сам ослобођен терета носталгије. Не размишљам више о томе.

Фото: Приватна архива


Иако већ дуго на једном месту, остао је авантуриста. Каже да би волео да има још један живот. Пропутовао би Исток, Русију и Кину, живео на Тајвану или у Јужној Кореји.

- Мој циљ је да следеће године идем колима од Торонта до Ванкувера, да путујем ван руте, да се зауставим где хоћу и идем даље. Све док не дођем до оних врата кроз која сви једном морамо да прођемо, живећу као и до сада. Пуним плућима.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa