Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Спомен обележје проти Смиљанићу
ИНИЦИЈАТИВА

Спомен обележје проти Смиљанићу

Шабачки адвокат Слободан Лале Смиљанић покренуо је недавно иницијативу за подизање споменика проти Николи Смиљанићу, чији лик и дело је детаљно описао у својој књизи „Велики прота“. Идеја је прихваћена, прво од стране председника општине Богатић Милана Дамљановића, а потом и на ширем састанку коме су присуствовали, поред иницијатора и Дамњановића, начелник Мачванског округа Владан Красавац, одборник у Скупштини општине Богатић из Мачванског Белотића Драгослав Јосиповић, као и други сарадници адвоката Смиљанића.

Овом приликом установљена је јединствена идеја за подизање споменика.

Прота је да подсетимо био велики јунак СПЦ у њеној вишевековној историји, а дао је непроцењив допринос у борби против Турака, посебно у бојевима на Дубљу и Мишару. На то је више пута указивао историчар Дејан Живановић, приликом одржаних промоција ове књиге, а посебну пажњу указао и Небојша Цвејић, који је писао рецензију за Смиљанићево дело, називајући га романсираном биографијом.

На поменутом састанку потенцирано је на подсећању и неговању успомена на славне личности из раније политичке историје Србије, које заслужују да се о њима више чује и бележи. Општи циљ је да се сачувају херојска дела предака која су утемељила и определила будућност Србије. Порука скупа је да о томе више знају млађе генерације, а сигурно је да ће и будуће спомен обележје проти Смиљанићу допринети остварењу ове идеје.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa