Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Почела је шеста генерација пројекта
Светионик знања

Почела је шеста генерација пројекта

Шеста генерација Светионика знања стартовала је крајем јула тродневним семинаром на Палићу, где су тимови средњошколаца имали прилику да се упознају са својим вршњацима, координаторима и менторима као и да стекну основна знања о писању пројеката и отпочну рад на својим идејама
Светионик знања је традиционално такмичење средњошколаца које окупља младе из 15 градова Србије с циљем осмишљавања креативних пројеката за унапређење своје локалне заједнице. Млади пишу пројекте који ће директно реаговати на проблеме у локалној заједници на једну од пет тема – екологија, туризам, култура, јавно здравље и друштвени активизам.

Шеста генерација Светионика знања стартовала је крајем јула тродневним семинаром на Палићу, где су тимови средњошколаца имали прилику да се упознају са својим вршњацима, координаторима и менторима као и да стекну основна знања о писању пројеката и отпочну рад на својим идејама.
Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Ерсте банке у Србији и компаније Бамби.

Како је Светионик знања инкубатор идеја младих и више од пет година даје ветар у леђа средњошколцима, као посебну сесију на семинару отварања посветили смо дописницима портала Lider.rs Сам портал је настао као идеја алумниста нашег пројекта који су одлучили да самостално направе простор у ком ће млади имати прилику да пишу о темама које њих највише занимају.

Након семинара пред тимовима има још много посла. Идеје које су осмислили за време догађаја треба да преточе у спроводиве пројекте, док ће им ментори и координатори максимално помоћи да своје идеје реализују и да истрају у замислима које су зацртали. Рад на развијању идеја до којих су тимови дошли у сарадњи са стручним менторима трајаће два месеца, и обухвата недељне вебинаре који хронолошки прате развој идеја сваког тима. Провере напретка се организују три пута у току програма док се и сами тимови повезују путем посебног програма „партнерских тимова“ како би се подстакла култура заједништва и помагања. Финални пројекти биће представљени на завршном догађају Светоника знања у октобру где ће тимови представити своје радове испред стручног жирија, који ће чинити представници успешних компанија које послују друштвено одговорно, хуманитарних фондација, медија и организација које имају развијене програме подстицаја омладинског активизма и предузетништва.

Било да њихова идеја однесе победу на Светионику знања 6.0, или не, сви тимови ће након завршеног програма имати спремне пројекте које ће моћи да представе као локалну иницијативу младих у свом месту.
Асоцијација за афирмацију културе

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa