Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОПШТИНА БОГАТИЋ УЛОЖИЛА ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА У УРЕЂЕЊЕ БАДОВИНАЦА

Велики послови урађени од почетка године

“Урађен је тротоар у Карађорђевој улици у укупној дужини око 1.500 метара. Направљено је и укупно двадесетак паркинг места поред цркве и поред школе. Половина Дринске улице добила је нови асфалт и уређена је раскрсница” наводи председник Савета Месне заједнице Бадовинци Милан Игњатовић.
Највеће мачванско село Бадовинци на последњем попису становништва имало је око 4.800 становника. Некада је овај број био и до 8.000. Приближно 1.480 домаћинстава распоређено је у 32 улице и сокака. Време када је ово место убирало бројне бенефите због пограничног положаја давно је прошло. Млади након основне школе одлазе на даље школовање и неретко остају у градовима. Осмогодишњу основну школу ове године је завршило 309 ученика. Следеће године биће их четири мање.

Представници Савета месне заједнице кажу да је село било заборављено последњих година, иако због бројних породичних фирми и великог броја запослених општини доносе велике приходе. Међутим, од почетка ове године, захваљујући општини Богатић у селу су урађени велики послови.

Сеоска манифестација су Ивањдански дани. Ове године буџет добијен за општине, око 250.000 динара, уместо за прославу поред Дрине, искоришћен је како би се у дворишту школе организовала хуманитарна акција. Манифестација је одржана, али у нешто другачијем облику.

Фото: Глас Подриња


-Наша суграђанка, осмогодишња Нађа Бојић, болује од аутизма. Једна терапија матичним ћелијама у Турској кошта више од 10.000 евра, а ту су и други трошкови. До сада је била на две терапије и мајка каже да је бољитак приметан. За још једну терапију смо сакупили новац и треба да сакупимо и за последњу, како би паре биле уплаћене средином августа, да она у септембру може да оде на лечење. Ивањданске дане смо посветили њој. Учествовао је наш КУД “Дукат” и КУД-ови из Клења и Доњег Добрића. Десетак момака се такмичило у чобанском вишебоју. Све је било хуманитарног карактера и сакупили смо доста новца, али настављамо даље, наводе Милан Игњатовић и Александар Којић.
Свако ко жели да помогне Нађи може то да учини и преко фондације Буди хуман слањем поруке са бројем 1258 на 3030.


-Урађен је тротоар у Карађорђевој улици у укупној дужини око 1.500 метара. Једна половина је већ постојала и она је реконструисана, а други део улице је тротоар добио први пут. Направљено је и укупно двадесетак паркинг места поред цркве и поред школе. Половина Дринске улице добила је нови асфалт и уређена је раскрсница. Такође се почело са уређењем црквеног дворишта, а нова ограда је постављена око амбуланте, наводи председник Савета МЗ Бадовинци Милан Игњатовић.

Пројекат ком се у Савету МЗ неизмерно радују јесте организовано одношење смећа са територије села и чишћење дивљих дипонија. Седам села из којих није постојало организовано одношење отпада договориле су се са представницима општине и наредних дана почиње потписивање уговора са мештанима.

Фото: Глас Подриња, Милан Игњатовић и Александар Којић


-Реализација овог пројекта биће велика ствар како за село, тако и за целу општину. Имамоједну велику депонију, на улазу у село, и безброј мањих, поготову поред Дрине на местима где се копа шљунак, објашњава Игњатовић.

Извесно је да у наредном периоду предстоји и уређење сеоског гробља. Од наредне године све погребне послове преузеће комунално предузеће, а како су у селу до сада покојници сахрањивани без икаквог реда у плану је да се и то промени.

Мештани се углавном баве пољопривредом, али мали произвођачи све чешће гасе производњу. Поред тога, има повртара, али и расадника цвећа. Запослени углавном раде у фирмама у селу, а доста их је нашло посао и у “Јазакију”.

-Демографски проблем нам је највећи и он траје већ неколико година. Доста је неожењених и неудатих који су већ у 50-им годинама. Имамо полудневни вртић, али било би добро да се он прошири, јер многе породице децу воде у вртиће у Прњавор и Богатић. Такође би и школи добро дошло сређивање. Један од приоритета нам је да сачувамо локалне путеве, а најбољи начин за то је да се забрани тешким камионима да пролазе кроз поједине улице, наводи Игњатовић.

Фото: Глас Подриња


Млади имају неколико кафића и један ноћни клуб у који долазе и Богатинци и Шапчани.
Село има и неколико спортских клубова. Фудбалски клуб “Дрина” прошле године је прославио 100 година постојања. Атлетски клуб “Спринт” је доста успешан, а и такмичари Карате клуба “Бушидо” освајају медаље. Месна заједница помаже клубовима и плаћа им обавезе.
Поред тога, млади се окупљају и у КУД “ Дукат”, а локални наставник ликовне културе организује и локовну колонију “Мост”.

Интересантно је да у селу веома успешно функционише и Удружење дринских сплавара које броји чак 108 чланова, од који је 40 до 50 активно и учествује на регатама и Себији и окружењу.
Пијачни дан је среда, али је и на њој све мање и продаваца и купаца, због бројних радњи које су отворене.

Брза саобраћајница Шабац – Лозница сече село. Какве ће она бенефите донети тек ће се видети.
Сваког 8. септембра на Дрини се обележава дан сећања на победу Гвозденог пука у Првом светском рату. Управо том догађају је посвећена песма “Марш на Дрину”.

-Подигли смо гвоздени крст на Лиманској ади, месту где је “Гвоздени пук” дочекао и потукао знатно бројнијег непријатеља. Један од мештана дао је имање и последњих година на том месту се окупи стотинак људи, свештеник одржи опело и касније се дружимо. Увек дође Зоран Ђорђевић, један од потомака ратника који живи у Сремској Митровици. Многи и не знају да је Станислав Бинички баш о овом догађају компоновао “Марш на Дрину”, наводи Александар Којић, секретар Савета МЗ Бадовинци.
Савет ће се, заједно са општином и у наредном периоду трудити да услове живота подигне на што виши ниво, пре свега како би млади више остајали у селу и ту заснивали породице.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa