Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.

Мачванске веселе машине

Традицију печења добре ракије започели су честити мачвански домаћини који су је производили за своје потребе, из задовољства и љубави према том напитку. Свако село у нашој општини препознатљиво је и специфично по нечему, а Метковић, нарочито Ерића крај по доброј ракији. Ово село је и ове године било домаћин традиционалне манифестације „Метковачка весела машина“.

У сеоско туристичком домаћинству „Мачвански конак“ поред надметања казанџија, данасу недељу је одржано и такмичење у кувању гулаша и прављењу домаћих пита.

Уз песму, како је и обичај, ракија се пекла у „веселим машинама”, а затим је стручни жири имао задатак да прогласи најбољу. Ову титулу понела је “љута” Миливоја Јакшића из Глушаца, друго место са својом ракијом заузео је Радосав Шобић из Белотића, а треће Милан Бисерчић из Сремске Митровице. Награду за најбољи ловачки котлић освојила је екипа Црни пук из Дубља, а најбољу питу, по оцени жирија, спремила је Љиљана Граовац из Глушаца.

У овом архаичном сеоском амбијенту посетиоци су могли видети и мини сајам гастрономије и домаће радиности, на чијим су штандовима биле изложене разне ђаконије мачванских произвођача, а потом и уживају у пригодном културно-уметничком програму.

Организатори манифестације били су KОЦ Богатић, Месна заједница Метковић, СТД „Мачвански конак“, а покровитељ Скупштина Општине Богатић.
Macva.info

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa