Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Док је наше књижевности ћирилица нестати неће
89. Вуков сабор

Док је наше књижевности ћирилица нестати неће

У недељу 18. септембра, одржана је завршна манифестација 89. Вуковог сабора у Тршићу, најстарије и најмасовније културне манифестације у нашој земљи. Саборски дани у част реформатора српског језика Вука Караџића,по традицији трају недељу дана, започели су у понедељак 12. септембра 2022. године. За све поштоваоце Вуковог дела, током саборских дана, припремљени су бројни и различити садржаји у Лозници и Тршићу. Покровитељ 89. Вуковог сабора је Министарство културе и информисања, а организатори су Лознички центар за културу “Вук Караџић” и град Лозница.

Први Вуков сабор одржан је далеке 1933. године, 17. септембра у дворишту његове тада обновљене и освештане спомен-куће. Од тада се у Тршићу, сваке године уочи Мале Госпојине окупљају поштоваоци Вуковог бесмртног дела.

Овогодишњи Вуков сабор у знаку је 125.година од преноса Вуковог праха из Беча у Београд, 40 година од смрти Меше Селимовића, стогодишњице од рођења песника Васка Попе и 40. година уметничког рада Лозничанина академика Светислава Божића.

У Научно-образовном културном центру “Вук Караџић, проф.др Бошко Сувајџић отворио је изложбу “Меша Селимовић-избор докумената” из Државног архива Србије.

Завршној манифестацији Вуковог сабора присуствовали су представници Владе Републике Србије, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, градоначелници градова и председници општина из окружења, директори јавних предузећа и установа, представници Вукове задужбине, Српске православне цркве, Војске Србије, представници медија.

Свечаност је отпочела на Саборишту,извођењем “Химне Вуку” Стевана Стојановића Мокрањца у извођењу хора Гимназије “Вук Караџић” из Лознице и подизањем заставе Вукових сабора.

Поздравну реч и добродошлицу присутним гостима упутио је градоначелник Лознице Видоје Петровић, поруком да наша ћирилица неће пропасти све док је наше књижевности, па макар се она простирала и преко друштвених мрежа. Истакао је да поред огромних улагања државе Србије у образовање значајна средства улаже и град Лозница,годишње више од 500 милиона динара. Поруком нашег председника Александра Вучића, са овог саборишта позивамо вас да у “збору и договору” градимо и чувамо наш језик,писмо и државу, рекао је између осталог градоначелник Видоје Петровић.

Уследила је беседа проф. др Јована Делића,дописног члана САНУ о обиму и изузетном значају дела Вука Караџића, који је оставио нашем народу,посебно истичући Вуков Српски ријечник из 1818. године, kао темељ новије српске културе и ризницу српског памћења.

Колико ми је познато,нико у нашем народу и култури није створио и иза себе оставио веће, обимније и значајније књижевно, научно, језикословно и уопште културно дело од Вука, или као Вук ,навео је беседник др Делић.

У уметничком делу програма приказана је представа “Игре Васка Попе” у част стогодишњице рођења Васка Попе.

На самом крају изведено је поподневно саборско посело”Коло за Вука”.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa