Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

На конкурс пристигло више од 3.000 радова

Награђени најбољи сатиричари, афористичари и карикатуристи

“Жири је био на „слатким“ мукама да изабере најбоље радове. Као што сами уметнички облици налажу, имамо критичко исмевање друштвених прилика и неправилности, политичке страсти, али и мана и недостатака појединаца. Та врста смеха коју ови уметнички облици налажу је позитивна и обавезујућа, да идемо напред и не одустанемо”, истакла је Подгорац Јовановић
Изложба најбољих радова у оквиру 54. Чивијаде отворена је прошлог четвртка у Галерији Културног центра Шабац. На конкурс је пристигло више од 3.000 афоризама, близу 100 сатиричних прича и шездесетак карикатура.

Председница жирија Јелена Подгорац Јовановић оценила је да је, имајући у виду велики одзив уметника из Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, такмичење било међународног карактера.

-Жири је био на „слатким“ мукама да изабере најбоље радове. Као што сами уметнички облици налажу, имамо критичко исмевање друштвених прилика и неправилности, политичке страсти, али и мана и недостатака појединаца. Та врста смеха коју ови уметнички облици налажу је позитивна и обавезујућа, да идемо напред и не одустанемо- истакла је Подгорац Јовановић.



Љубомир Илић је први у категорији сатиричне приче, а Милета Милорадовић је најбољи карикатуриста. Прво место у својој категорији заузео је афоризам Добривоја Антонића из Новог Сада.



-За мене је ово исто што и Нинова награда за најбољи роман, јер је доделила најстарија и најугледнија манифестација овог типа. Утолико сам више поносан што је мој афоризам победио, поготово у овом времену тескобе и тешког изражаја речи, афоризам је ту да разбије ту врсту жабокречине. Између осталог за то служи Чивијада- поручио је Антонић.



Директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић рекао је да су изузетно задовољни одзивом.

-Радови су почели да пристижу и пре него што је конкурс објављен, што довољно говори о значају и препознатљивости Чивијаде. Ове године конкурисали су афористичари, карикатуристи и сатиричари из шест земаља, што мислим да довољно говори о томе да је било квантитета, а њега је пратио и квалитет, јер је реч о ауторима награђиваним широм Балкана. Жири је урадио тежак посао и направио добар одабир. Честитам свим награђенима- нагласио је Симић.

Првонаграђенима су припале новчане награде у износу од 15.000, док су аутори који су заузели друго и треће место добили 10.000, односно 5.000 динара.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa