Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРОМОВИСАНА ТРИЛОГИЈА ВОЈНИКОВА БРЕСКВА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Истина нађе свој пут

Овде је реч о одбрани породице, не као биолошке, него као духовне заједнице. Заједнице предања и заједнице завета
На Сајму књига у Београду, у сали Иво Андрић, протеклог петка је промовисана трилогија Војникова бресква Драгана С. Филиповића, коју је недавно објавила Издавачка кућа Свет књиге.

ИК Свет књиге последњих 25 година редовно је присутна на београдском Сајму књига. На штандовима, углавном, излаже наслове који су публиковани ове године, али и издања из ранијих година.

- Међу 50 нових наслова које смо објавили ове године, посебно издавајамо трилогију Драгана С. Филиповића, у којој је аутор објединио свој обиман и изузетно вредан приповедачки опус, који је огроман допринос српској књижевности у целости, истакао је Стево Ћосовић, главни уредник ИК Свет књиге.

Србија је у Великом рату изгубила тећину становништва, од које су 50% били мушкарци, а у Подрињу чак 65%. Научници тврде да после тога умире нација, а ми смо издржали и Јасеновац и Други светски рат и ево, постојимо и слободарски смо народ и данас


Истинитим причама из Првог, Другог и нашег рата, аутор је, према сопственим речима, испунио своју мисију и очев аманет.

- Све приче говоре о покушају сатирања српског народа. Србија је у Великом рату изгубила тећину становништва, од које су 50% били мушкарци, а у Подрињу чак 65%. Научници тврде да после тога умире нација, а ми смо издржали и Јасеновац и Други светски рат и ево, постојимо и слободарски смо народ и данас, нагласио је аутор.

О књизи је говорио један од њених рецензената, врсни српски интелектуалац, редовни професор Филозофског факултета, др Милош Ковић.

- Читање ових прича за мене је било путовање кроз време. Главни актер ове приче је продица, која казује и слуша, која умире и изнова се рађа, која – понижена и осакаћена – избегава затирање и наставља да живи. Искуство Филиповића, Трифуновића, Пљеваљчића не мери се једним људским животом, него вековима.Све што су наши преци искусили, живи у нама, истакао је проф. Ковић и додао - Идеологија разарања породице постојала је много пре овога што ми данас живимо, али данас је очигледно узела посебан замах. Овде је реч о одбрани породице, не као биолошке заједнице, него као духовне заједнице. Заједнице предања и заједнице завета.

Триологија “Војникова бресква” : Истиним причама из Првог, Другог и нашег рата, аутор је, према сопственим речима, испунио своју мисију и очев аманет, Фото: "Глас Подриња"


Посебан куриозитет промоције биле су речи Обрада Ковића, Филиповићевог колеге, дугогодишњег новинара и уредника листа Глас Подриња. Као млад човек, у августу ’60, писао је о необичној, али истинитој причи o томе како је изникло дрво брескве из лобање српског војника кога је смрт затекла баш у тренутку када је загризао слатку воћку.

- У листу Спорт и свет, који је издавала Борба изашао је мој текст који сам насловио Војникова бресва са Цера. Тада сам разговарао са Станком Росићем, који је у свом дворишту, у улици Косте Абрашевића, чувао младице те брескве. То Драган није знао, био је дечак, али истина увек нађе свој пут, поручио је Ковић.

Одабране делове прича говориле су ауторове колегинице Мирјана Филиповић и Светлана Љубић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa