Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Презентовала српску традицију

Шапчанка Биљана Реган на отварању нове зграде амбасаде Србије у САД

Програм је започео интонирањем химни у извођењу Црквеног хора „Свети Лука“ из Вашингтона, а Удружење за очување српске културе и традиције које је у Америци основала Шапчанка Биљана Реган имало је част и привилегију да буде део прославе
У 16. улици, мање од километар од Беле куће у Вашингтону, у уторак, 11. октобра, отворена је нова зграда амбасаде Републике Србије.

У здању које је некада припадало Нобеловцу и државном секретару Elihuu Root-u Србија је на тај начин први пут од распада бивше Југославије добила стални дом.

Церемонији је присуствовала бројна делегација из Србије који су чинили супруга председника Тамара Вучић, министарка културе Маја Гојковић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић и гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић. Међу истакнутим званицама био је и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и друге дипломате и гости.

Програм је започео интонирањем химни у извођењу Црквеног хора „Свети Лука“ из Вашингтона, а Удружење за очување српске културе и традиције које је у Америци основала Шапчанка Биљана Реган имало је част и привилегију да буде део прославе.

Представили су пажљиво бирану музејску поставку оригиналних ношњи из Србије. Чланови Удружења су имали различита задужења која су употпунила догађај. Јелена Милошевић и Данијел Трајковић дочекивали су госте, традиционално, уз погачу и со, коју је Биљана месила, а њена мајка Светлана је за ту прилику везла пешкир. Маја Дукић је помагала током пресецања врпце, Ненад Јовановић је такође био укључен у целокупну организацију, а Биљанин супруг Џон Реган се побринуо за озвучење.
На крају програма, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић уручио је Биљани захвалницу за успешну сарадњу и допринос представљању Републике Србије.

Удружење за очување српске културе и традиције основано је са циљем да културне вредности Балкана приближи млађим нараштајима, али и другим нацијама на америчком тлу. Ове године је обележило деценију постојања и интензивно сарађује са српским и америчким државним институцијама, грађанским организацијама и појединцима. Захваљујући личном ангажману и позамашној колекцији од више од 100 аутентичних народних костима, старина и накита, Биљана Реган је реализовала велики број изложби и ревија, али и обележила бројне манифестације и празнике који славе мултикултурализам, самостално и у сарадњи са Амбасадом Републике Србије.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa