Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
млади брачни пар  спреман за нове изазове, Фото: Приватна архива

млади брачни пар спреман за нове изазове, Фото: Приватна архива

Предраг Николић преко конкурса Министарства за бригу о селу добио кућу

Дом у Црној Бари за бољу будућност

Други пут се брачни пар из општине Богатић на овај начин скућио. Циљ је да што више младих одабере сеоски живот, далеко од градске вреве
После много година подстанарског живота, Предраг Николић коначно ће имати свој дом. У кући у Црној Бари саграђеној 1977. године, за коју је конкурисао преко пројекта Министарства за бригу о селу, а чији је циљ додела бесповратних средстава младима за куповину сеоских кућа са окућницом. Ту ће са супругом Јованом Јовановић градити нови живот као млади пољопривредник, јер је, како истиче, одувек желео да живи далеко од градске вреве.

По окончању преосталих папиролошких процедура, од следеће недеље коначно ће моћи и званично да кажу да имају свој кров над главом.

Миран живот и бављење воћарством
-Годинама живим у Црној Бари као подстанар. Нисам имао своју кућу, а желео сам да се скућим. Када сам чуо за пројекат, одлучио сам да конкуришем за објекат који се налази на око километар од центра села. Власник је у иностранству и одлучио је да га прода. Предали смо папире у мају и пре десетак дана смо добили решење. Много нам значи сазнање да више нећемо бити подстанари- наглашава Предраг, који планира да се убудуће бави воћарством и сади јагоде.

Око 100 квадрата функционалног простора спремно је да прими нове власнике. На располагању им је приземна кућа, помоћни објекат и мала окућница. Додатна улагања нису потребна, али увек добро дође могућност да женска рука преуреди животни амбијент по свом укусу. Јована је из Пећинаца, где је радила у општини, али има искуства и у другим пословима. Сад је млади брачни пар спреман за нове изазове.

Фото: Приватна архива


-Бићу домаћица, помагаћу супругу у бављењу воћарством. Годину дана смо у браку. Живот у Црној Бари се разликује од оног какав сам имала у месту одакле долазим. За мене је ово велика промена. Супруг је овде рођен, па смо одлучили да ту осмислимо будући живот. Другачије је, мирније, имамо нашу слободу. Ово је прилика да радимо нешто искључиво за себе и од тога живимо. Истовремено, не морамо да плаћамо кирију, што је велика уштеда, остаће новца за неке друге потребе. Кућа је спремна за живот. Наравно, биће неких малих улагања, преуредићемо дневну собу, намештај, унети неке ситне промене- наводи Јована.

У Палати Србија у Београду 19. октобра организована је свечаност поводом потписивања уговора са корисницима бесповратних средстава у присуству представника Министарства за бригу о селу и локалних самоуправа на чијим територијама се налазе откупљене кућe. Испред општине Богатић, уговор је потписао помоћник председника Никола Тошић.

-Наши суграђани из Црне Баре одлучили су се да наставе живот у свом селу и својој општини и на расписаном јавном конкурсу Министарства за бригу о селу су добили неопходна средства. Предраг је дошао у општину да се распита у вези са конкурсом за куповину сеоске куће. Поднео је захтев, договорио се са продавцем, ми смо изашли и проценили вредност те непокретности. Затим смо заједно попунили образац пријаве и уз неке његове прикупљене изјаве и потребна документа послали смо у министарство, где је он добио средства за куповину куће. Уговор о купопродаји непокретности треба да се потпише у току следеће недеље и након тога, уз одређене контроле које ћемо извршити, поступак ће бити окончан- објашњава Тошић.

Фото: Председник Општине Богатић Милан Дамњановић- званична Фејсбук страница


Много заинтересованих
Подсећа да је то други циклус спровођења такве мере, те да је на територији општине Богатић у претходном такође један пар на тај начин добио свој дом.

-Други пут неко из општине Богатић добија на овај начин кућу. Тада је обрадован ванбрачни пар из Бадовинаца и могу да кажем да је учињена веома лепа ствар за њих. Конкурс важи за пунолетне грађане до 45 година. Наша Влада жели да што више младих остане на селу или из града да пређе у село. То је позив, не само за младе пољопривреднике, већ и фриленсере, информатичаре, све којима радно место није толико битно, већ могу онлајн да обављају своје радне обавезе. Имамо много заинтересованих, међутим, највећи проблем јесте неинформисаност и незавршен процес легализације. Обично непокретност не испуњава одређене услове прописане конкурсом. Отежавајућа околност је што ми као општина имамо потешкоће са нерешеним имовинско- правним односима када су у питању некретнине за које конкуришу- каже Тошић.

После много година подстанарског живота, Предраг Николић коначно ће имати свој дом


Додаје да преко министарства аплицирају људи који желе да продају кућу, а општина је посредник.

-Нама се обрати заинтересован купац који се претходно договорио са продавцем, а ми ангажујемо или формирамо своју комисију. У нашем случају, ми смо ангажовали судског вештака да процени вредност непокретности која не може бити већа од милион и 200 хиљада динара. Након те процене, заједно попуњавамо образац са купцем, односно подносиоцем захтева и уз прикупљену документацију шаљемо министарству и чекамо одговор. Ми смо као локална самоуправа потписници уговора, а и уговора о купопродаји непокретности. Средства која смо добили од министарства исплаћујемо продавцу и после извршимо контролу да је купац заиста ушао у непокретност- појашњава.
Тошић позива све заинтересоване да се јаве када буде био расписан наредни конкурс, те подсећа да сви млади људи могу да конкуришу.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa