Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Црвени крст Шабац приредио свечани пријем за волонтере

Захвалнице племенитим добровољцима

-Сматрамо да је наша дужност да на Међународни дан волонтера укажемо на њихов значај и захвалимо им се на свему што су урадили за нас. Окупили смо само део истакнутих волонтера који ће примити захвалнице за свој труд, рад, време и знање које су пружили како би помогли људима у невољи и у радним програмима организације- нагласио је секретар Црвеног крста Шабац Славко Радовановић
Душу сваке организације чине људи, а они који другима поклањају оно што се не може вратити- време, прославили су Међународни дан волонтера. Црвени крст Шабац приредио је у понедељак свечани пријем за њих, а председник, др Мирослав Поповић, уручио им је захвалнице, истичући да „својим несебичним залагањем, као племенити добровољци, дају позитиван пример будућим генерацијама“.

Велика породица
Један од њих, Аца Перић, две деценије је део приче о волонтеризму и истиче да је то најсрећнији период његовог живота. Био је председник Омладинске теренске јединице „Чивија“ у више мандата, члан Управног одбора након поплава 2014.године, професионално ангажован на подели помоћи угроженим домаћинствима.

„Буди хуман- снага човечности (моћ доброте)“
„Црвени крст Србије обележио је 5. децембар - Међународни дан волонтера, под слоганом „Буди хуман- снага човечности (моћ доброте)“, те се посебна пажња поклања волонтерима који делују у својим локалним заједницама, чинећи их отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске, политичке и здравствене кризе. Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи, подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Волонтирање представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде“, истичу у Црвеном крсту Србије.


-Тај период памтим као период највећег умора, али и задовољства у животу. Сазнање да на тај начин помажеш другима нема цену. Захваљујући познанствима која сам стекао, у сваком граду у Србији, па и региону, имам неког коме могу да се обратим. Ми градимо мостове које су други порушили. Сваки град има своје волонтере и сви смо једна велика породица. Поред давалаштва крви које је доминантно, наши волонтери обилазе школе и уче децу толеранцији и људским вредностима које су данас у јако великом дефициту. Саветујем родитеље да доведу децу у Црвени крст, јер су непроцењива знања и искуства која ће овде стећи. Добиће све што им је потребно да се развијају као прави људи- навео је Перић.

Промоција хуманих вредности
Секретар Црвеног крста Шабац Славко Радовановић подсетио је да шабачка, заједно са организацијом на нивоу Србије, бележи највећи број волонтера у земљи. Основне и средње школе велики су ослонац у ширењу идеје о хуманости.

-Сматрамо да је наша дужност да на овај велики празник укажемо на њихов значај и захвалимо им се на свему што су урадили за нас. Окупили смо само део истакнутих волонтера који ће примити захвалнице за свој труд, рад, време и знање које су пружили како би помогли људима у невољи и у радним програмима организације- нагласио је Радовановић.

Како је рекла професорка Марија Алексић, у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ дуги низ година постоји тим за сарадњу са Црвеним крстом који се на челу са руководством врло радо одазива свим њиховим акцијама, уз учешће великог броја ученика.

Генерална Скупштина УН 17. децембра 1985. године установила је Међународни дан волонтера. У свету их, навео је Радовановић, има 12,5 милиона, Црвени крст Србије има 60 хиљада, а шабачки око 280.
Д.Д.

Најновији број

2. фебруар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa