Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
ДИРЕКТОРИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У ГРАДУ ШАПЦУ

Наступајућа година изградње и модернизације

Традиционално, на крају године, разговарамо са директорима јавних предузећа у нашем граду. Подсетили су се се шта су радили у одлазећој години и најавили најбитније планове за наступајућу. Уколико све буде текло по плановима, Шабац ће се у наредној годни доста градити и модернизовати
САША МАКСИМОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈП „ИНФРАСТРУКТУРА ШАБАЦ“
Све финансирамо без задуживања

Током претходне године доста се радило, како у граду, тако и у селима. Поносни смо што смо све пројекте финаснсирали без задуживања. Имали смо подршку Владе Републике Србије и министарстава. Такође, грађани нису дали ниједан динар да би нешто добили од своје локалне самоуправе.
Улагало се доста у путеве на сеоском подручју, како би и становници села имали достојанствен живот. Најдуже деонице су урађене у Десићу и Дворишту где је више десетина домаћинстава први пут добило асфалт.

Република гради ауто пут Рума – Шабац, нови мост преко Саве и брзу саобраћајницу Шабац – Лозница. Очекује се да ауто – пут буде завршен до септемра 2023, а брза саобраћајница до краја 2024. године, након чега ће се стећи услови да Шабац постане најразвијенији део западне Србије.

Пројекат који је свакако обележио претходну годину је комплекс отворених базена. Простире се на два хектара, обухавата олимпијски, средњи и дечји базен, као и трибине са 850 места за седење, свлачионице и помоћне објекте. Све је финансирано из буџета града и коштало је 3,3 милиона евра.

Фото: Глас Подриња, Саша Максимовић


Значајна су улагања и у Северозападној радној зони. Током ове године изградили смо дистрибутивну гасну мрежу у вредности од 7,5 милиона динара. Са Министарством привреде асфалтиране су улице и вредност те инвестиције премашује 46 милиона динара. Инвестирали смо у изградњу нове водоводне мреже и изградњу фекалне и атмосфереске канализационе мреже. Тренутно се израђује пројектно техничка документација за наредну годину. Планира се изградња нових коловоза, водоводне мреже, фекалне и атмосферске канализационе мреже, челични гасовод и мернорегулациона станица, а укупна вредност тих инвестиција биће преко 470 милиона динара.

Током ове године уложено је 25 милиона динара у јавну расвету. Са Министарством животне средине изградили смо седам нових дечјих игралишта и три фитнес терена на отвореном.

Планира се изградња 21 километра водоводне мреже. Тренутно се изводе радови на потезима Касарске Ливаде – Богосавац, у дужини 2,7 километара и Јеленча – Жабар, у дужини 2,9 километара.

Припремљена је техничка документација и за линије Орид – Мрђеновац, Слепчевић и Прњавор – Рибари. За ову намену издовјено је око 300 милиона динара из буџета града.

На последњој седници Скупштине града усвојили смо неколико значајних планова детаљне регулације за град Шабац. Урађено је модерно архитектонско решење за уређење Мачванског трга. Током наредне године очекује нас и израда новог плана генералне регулације за Шабац. Израдићемо и план за уређење центра Мишара. Такође је у плану уређење простора око Цветног трга и споменика Јеврему Обреновићу.

АЉОША ГАРИБОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „СТАРИ ГРАД ШАБАЦ“
Нове просторије и нова опрема

ЈКП „Стари град“ је у 2022. години , уз помоћ свог оснивача Града Шапца, извршило техничко опремање предузећа. Набавили смо нову механизацију и опрему у циљу бољег и ефикаснијег рада, од камиона, трактора, трактора са тарупом, тракторских косачица, ручних косачица, тримери до раоника за снег. На овај начин смо омогућили нашим радницима лакше обављене послова комуналних делатности, посебно јер је опрема коју смо затекли била врло стара и дотрајала за рад.

Поред тога, захваљујући Граду Шапцу, предузеће је у 2022. години добило и нове просторије у улицама Јове Курсуле 2 и Поп Лукиној 2. На новим локацијама имамо много боље услове за рад у односу на претходне просторија у управној згради некадашње фабрике ,,Зорка“ које су заиста биле неусловне за рад. Такође, нове просторије нам омогућавају већу уштеду енергије током грејне сезоне, а и налазе се у самом граду, чиме нам је олакшана комуникација са самим корисницима.

Фото: Глас Подриња, Аљоша Гарибовић


У оквиру пројекта који спроводи Министарство заштите животне средине Републике Србије, а уз помоћ
Европске уније и Владе Краљевине Шведске и Града Шапца, ЈКП „Стари град“ добило је два двоосовинска возила запремине 16 метара кубних, једно двоосовинско возило запремине 12 метара кубних, 12.632 пластичне канте од 240 литара и 627 пластичних контејнера. Циљ пројекта је повећање стопе рециклаже у сва четири региона у Србији на 15 одсто у наредне две године. Контејнери и пластичне канте ће бити подељене по месним заједницама града.

У 2023. планирамо инвестиције од у вредности 37.730.000 динара. У склопу инвестиција, планира се наставак уређења Новог гробља, а такође и набавка опреме за рад.

Морам да истакнем да је наше предузеће за првих девет месеци рада остварило позитиван пословни резултат у нето износу од 7.049.000 динара. Оно што бих посебно истакао и што је за нас најважније је да предузеће није кредитно задужено.

Свака набавка опреме и унапређење наше услуге спроводи се са циљем да град буде што чистији и уредници, а наши суграђани задовољнији.

ЈОВАН ВРАНЕШ, ДИРЕКТОР ЈКП „ВОДОВОД ШАБАЦ“
Почело ширење водоводне мреже

Током ове године покренули смо неколико пилот пројеката. Један такав пројекат покренут је од стране Министарства привреде и Министарства финансија и тиче се реформе у сектору вода. Циљ је да се сектор вода и вода као природни ресурс више не нази под ингеренцијом локалних самоуправа, него да се унифицира водна услуга на нивоу државе. То ће подразумевати укрупњавање предузећа, регионализацију услуге и једнаку услугу у ширем региону, по стандарду Европске уније. Код нас је регион од више од 100.000 потрошача и више неће моћи да постоје мала водоводна предузећа у мањим општинама. ЈКП „Водовод Шабац“ би био задужен и за Богатић, Коцељеву и Владимирце.

Један од пилот пројеката које смо ми покренули унутар предузећа је везан за информационе технологије и подразумева даљинско читање водомера. Ми данас радимо очитавање водомера као пре 50 година. Људи излазе на терен и читају водомере у шахтовима. Тако очитавају више од 30.000 водомера свих наших корисиника. Проблеми са којима се сусрећу на терену су различити, од тога да не могу да уђу у двориште, да дођу до шахта. Често корисници не желе ни да одржавају шахтове, јер сматрају да је то наша обавеза, а није. Шахтови буду пуни воде, блата, смећа. Даљинско читање би био један озбиљан искорак за нас.

Такође, покренули смо и пилот пројекат биолошке разградње канализационог материјала. Ради се о технологији која је нова и у свету. Чврсти талог и муљ се разграђује микроорганузмима и у канализационом систему се смањује таложење материја, а највећу корист од тога имају црпне станице. Пумпе много лакше раде, мање их сервисирамо. Неке пумпе смо морали да вадимо и чистимо и два пута недељно. Ово се јако добро показало и следеће године бисмо то проширили.

Фото: Глас Подриња, Јован Вранеш


Почели смо ширење водоводне мреже. Ширење ће ићи у пет праваца: Касарске Ливаде – Богосавац – Добрић, Јеленча – Мала Врањска – Церовац, Слепчевић, Прњавор – Рибари и Мишар – Орид – Миокус. Укупно ће се радити више од 20 километара водоводне мреже. Пројакет је почео у октобру у два правца: Касарске Ливаде – Богосавац и Јеленча – Мала Врањска. Одмах са почетком Нове године уговарамо и остале правце и све ће 2023. године бити готово.

Спремамо и техничку документацију како бисмо били спремни у случају потребе ширења водоводне мреже.

Покрећемо главни пројекат одвођења отпадних вода на територији града Шапца. Било је проблема са изливањем канализације када су велики пљускови. Овим пројектом ћемо сагледати комплетну канализацију и граду и пронаћи решења за све проблеме у градској канализацији.

Најављене су велике инвестиције. Спремили смо комплетну документацију за пројекат „Чисте Србије“, за доградњу 100 километара канализационе мреже у приградским насељима. Четири села ће добити канализацију: Прњавор, Липолист, Слепчевић и Дреновац. Реализација пројекта је предвиђена током три године.

Настављамо све редовно што смо и до сада радили, снабдевање водом без прекида, одржавање водоводне мреже.

РАЈКО ШУШИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“
Модернизација система и исте цене грајања

Ову годину је обележила светска енергетска криза. Ми смо чинили све што је до нас да је наши грађани што мање осете и верујем да наши грађани то виде. Домови у нашем граду су топли.

Паузу између две грејне сезоне смо искористили да изремонтујемо систем за алтернативно гориво, односно мазут. Град нам је помогао средствима, јер из сопствених средстава не бисмо могли. Наставили смо са осавремењавањем топлотних подстаница. Имамо дугорочни план да све топлотне подстанице у граду прикључимо на систем даљинске контроле и управљања. Скада систем подразумева да из једног центра управњамо свим подстаницама у граду. Њиме проверавамо исправност рада пумпи, колика је тепература долазне, колика повратне воде и друге параметре. Када неко има проблем у некој згради ми га одмах видимо и неке ствари можемо даљински да исправимо. Ове године смо то урадили са 43 подстанице, а следеће године планирамо најмање 25.

Наставићемо са прикључењима грађана на систем даљинског грејања или на гасну дистрибутивну мрежу. Ове године смо прикључили четири објекта, надам се у овим данима до краја године и пети, на систем даљинског грејања. Ради се о новим зградама које су изграђене. Имали смо и три објекта који су прикључени на систем даљинског грејања, где је инвеститор направио своју котларницу у оквиру тог објкета, а ми смо је преузели и управљамо њом.

Фото: Глас Подриња, Рајко Шушић


Интересовање индивидуалних домаћинстава за прикључење на топловод или на гасну мрежу је ове године било на добром нивоу, упркос кризи и повећању цене гаса. Јефтиније је, конформије, али и много здравије. Идеја је да се што више стамбених објеката прикључи или на систем даљинског грејања или на гасно дистрибутивну мрежу, јер се тиме смањује број индивидуланих ложишта, која су највећи извор ПМ честица и аеро загађења. Због тога смо и ове године наставили са акцијом од 30 одсто попуста на гасни прикључак за домаћинства.

Нећемо мењати цену грејања ове сезоне.

За следећу годину су планиране неке деонице вреловода да се реконструишу, неке да се дограде за нове објекте који треба да се прикључе на систем даљинског грејања.

План је и да у наредном периоду набавимо нови котао за котларницу на Тркалишту.
Међу значајнијим инвестицијама је и проширење гасне дистрибутивне мреже у Северозападној радној зони. Имамо неколико инвеститора који имају потребу за природним гасом. Средства за то су одвојена.
То ће бити велики замајас и за град. Средства која се тамо буду обезбедила улагаће се даље у развој града.

ДРАГАН РИСТИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ПАРКИНГ ШАБАЦ“
Нећемо мењати цене ни наредне године

ЈКП „Паркинг Шабац“, у години на измаку, реализовао је постављене задатке из своје делатности. Подсећам да ово предузећед управља јавним паркиралиштима на територији града Шапца. Под управљањем мислим, пре свега, на стварање и одржавање услова за коришћење јавних саобраћајних површина и посебних простора одређених за паркирање моторних возила, као и услужно уклањање, премештање и чување непрописно паркираних ввозила. Токон ове године реализована је набавка специјалног возила за уклањање непрописно паркираних возила.

Предузеће је, пре свега, сервис грађана, задужен за одржавање комуналног реда, то се првенствено односи на мирујући саобраћај, али у великој мери има утицај и на безбедност у саобраћају.

Резултати рада у области мирујућег саобраћаја виде се у томе да се смањује број непрописно паркираних возила, уређењем и увођењем организованог паркирања. Циљ је повећање комуналног реда и комуналне културе у области мирујућег саобраћаја.

Фото: Глас Подриња, Драган Ристић


ЈКП „Паркинг Шабац“ послује у правној форми као јавно предузеће и на њега се у пуној мери односе одредбе Закона о јавним предузећима.

Треба имати у виду да и даљи наставак комуналног, инфраструктурног и урбанистичког развоја града, који ће свакако бити праћен и физичким обимом извршених услуга од стране нашег предузећа.

Што се тиче политике цена, ни у наредној години нису планиране промене цена СМС порука, као ни месечних. Исте цене су на снази од 2017. године. Подсетио бих да на територији града постоји 1.965 паркинг места под наплатом, од чега је 65 паркинг места предвиђено за особе са инвалидитетом, што је 3,3 одсто од укупног броја. Постоје две паркинг зоне: црвена, где је цена 42 динара по сату и плава, у којој је цена 36 динара по сату. Веома је популарна и дневна карта за све зоне по цени од 156 динара која важи 24 часа.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa