Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Ревија народних ношњи Шапчанке у САД

Ревија народних ношњи Шапчанке у САД

Ревија народних ношњи „Културно наслеђе Србије“ поводом десетогодишњице Удружења за очување српске културе и традиције у САД одржана је 11. децембра у новој згради Амбасаде Републике Србије у Вашингтону. Вече промоције српске културне баштине за памћење осмислила је Шапчанка Биљана Реган, која је основала то удружење како би неговала и промовисала наше вредности и на другом континенту.

Будући да то не би могла без подршке супруга Џона Регана са којим је обележила деценију брака, њему је посветила ревију. Искористила је прилику да најави монографију „Било једном у Мериленду“ чији је аутор хроничар и истраживач дијаспоре Иван Калаузовић Иванус. Пробрани костими из приватне колекције баштинарке највеће фолклорне колекције тог типа на америчком тлу одушевили су пристуне.

Догађај је окупио велики број представника дипломатског кора. Присуствовао је и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић са супругом, који је на почетку поздравио званице. Њему је Биљана уручила симболичан поклон- лутку у народној ношњи, део богате колекције аутентичних старина са простора бивше Југославије из 19. и 20. века.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa