Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Савршени склад занесењака
САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ФИЛИПА МИРАЗОВИЋА У БЕОГРАДУ

Савршени склад занесењака

У београдској галерији „Sanjaj“ недавно је отворена изложба „Figura X у prostoru Y“ сликара Филипа Миразовића, Шапчанина који и живи и ствара у Паризу.

О овом уметнику писали смо у оквиру фељтона о успешним Шапчанима у Гласу Подриња: „На раскрсници са кружним током: Скромност је једина права врлина“

Филип Миразовић рођен је 1977. у Шапцу. Дипломирао је на Ликовној академији у Паризу у класи професора Владимира Величковића. Додатну специјализацију завршио је са најбољим оценама и препорукама у кабинету познатог мултимедијалног уметника Кристијана Болтанског и француског апстрактног сликара Доминика Готјеа. Излагао је на самосталним и групним изложбама у престижним француским галеријама, као и бројним групним у Немачкој, Француској, Србији и САД. Ове године његови радови су били изложени и на великој групној изложби у Мајамију. Оснивач је сликарске школе (заједно са супругом Шарлотом и колегом Мишелом Пероом) “D’un atelier à l’autre”. Живи и ради у Иврију код Париза.


„Одрастајући међу „Бојама и речима“ (култна шабачка група уметника), Филип Миразовић се определио за боје. Уз оца Радована, сликара, био је то не само логичан, него и пут Провиђења. До тринаесте године живео је у Малом Паризу, када се, заједно са породицом, преселио у прави и велики, престони град Француске. „Шабачка деоница“ није трајала дуго, али јесте довољно да заувек остане утиснута у корену његовог бића.“

Одувек је знао да ће бити сликар.



Изложбу у Београду отворила је Сања Бјелановић Јанковић, а о делима аутора говорио је др Неле Карајлић, који је нагласио да фигуре на Миразовићевим делима подсећају на дела старих мајстора, међу којима се појављују и детаљи савременог живота које је аутор вешто уткао у композицију.

- Отуда савршени склад између главних јунака и околине која их окружује, макар они и лебдели над њом. Јасно је да је Филип Миразовић сликар занесењак, један од оних који још увијек вјерују да ће Љепота промијенити свијет. Љепота долази из Духа, а тијело је Његов храм”.

Изложба је отворена до 31. јануара.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa