Инфо

12. јануар 2023.12. јан 2023.
Боље него икада
РЕНЕСАНСА ШАБАЧКОГ АБРАШЕВИЋА

Боље него икада

То је та „наша“ шабачка енергија, препознатљива и позитивна. Радујемо се пробама као кад смо били деца, нико не изостаје. Састајемо се два пута недељно (три пута пред концерт) и једном да попијемо кафу заједно. И имамо бескрајне приче
Ренесанса КУД-а Абрашевић Шабац започела је пре непуне три године. Окупили су се некадашњи чланови, врсни музичари и добри другари, који су ту одрастали и развијали своју креативност. У међувремену их је живот одвео на разне стране, доучио, а онда их вратио старој љубави.

- Са нама, дошло је и доста младих чланова. То су добра, лепо васпитана деца, коју смо уобличили. На Управном одбору изабрали смо правог секретара и дали му пуну подршку, јер смо видели квалитет и поверовали му. Нисмо погрешили. Направили смо тим позитивних људи правог шабачког духа, каже председник Друштва Жељко Торбица.

Радило се „на свим фронтовима“. Поред Фолклорног ансамбла који има седам секција, на сцену је враћен и Народни оркестар, као и Тамбурашки оркестар Бисерница. Оно што је многе одушевило и о чему се прича после Новогодишњег концерта у Шабачкој гимназији је мушки хор, обновљено Прво певачко друштво које води професор Младен Каличанин.

- Чим смо кренули у ту причу, одмах су се одазвали сви бивши чланови Друштва. То је та „наша“ шабачка енергија, препознатљива и позитивна. Радујемо се пробама као кад смо били деца, нико не изостаје. Састајемо се два пута недељно (три пута пред концерт) и једном да пијемо кафу заједно. И имамо бескрајне приче, додаје Жељко.

Жељко Торбица


У Певачком друштву су, углавном ветерани. Петнаест певача са јаким гласовима. Урбана прича.

- Вежбамо тако као да да смо најбољи. Дајемо све од себе.

Да је створена здрава клима и професионални однос према песми и игри, видело се на поменутом концерту у Гимназији, где су учествовали и чланови Управног одбора.

- Најзанимиљивије је кад нас неколико од преко педесет година седимо заједно са младима, дружимо се, свирамо, певамо... Деца из Народног оркестра и ми из Певачког друштва. Ми смо њима интересантни, годиште смо њихових родитеља, можда и старији. А са нама су другари. После пробе имамо спонтане журке. Нема ружних речи, све је идеално, као у бајци.

Питали смо га да ли је могуће да данас постоји нешто такво.

- Могуће је, кратко је и у секунди одговорио. А онда нам је рекао нека имена, па смо се подсетили некадашњих времена и дружења и било нам је јасно. То се не може препричати. Мора да се доживи.
О успесима Друштва већ смо писали. Није згорег напоменути да су у протеклој години имали четрдесет наступа и освојили бројне награде. На Републичкој смотри фолклорних ансамбала Србије издвојићемо Златну плакету за најбољи фолклорни ансамбл и Награду за најуспешнијег уметничког руководиоца.
Горан Џиновић је секретар и уметнички руководилац Удружења.

- Дошао сам у Абрашевић као дете, отишао својим путем па се вратио пре десетак година да поново играм. Од тада сам овде. Када се наш тадашњи уметнички руководилац разболео, мењао сам га и тако је кренуло. Ускоро ће три године како је Управни одбор одлучио да будем и секретар Друштва. Пристао сам због љубави према Абрашевићу. Да сам знао у какво се коло хватам, можда не бих, али љубав све превазилази, каже Џиновић.

Горан Џиновић


Гледајући слике, шта је Абрашевић све имао, почев од Певачког друштва, хора, Бисернице, Народног оркестра, фолклорних секција, потрудио се да му врати стару славу. Звао је бивше чланове, свако је довео и неког свог и тако, мало по мало, резултати су постали видни. Друштво данас има око 250 активних чланова.

У међувремену, трошкови су се увећали, инструменти су стари, добро би им дошла поправка. Град Шабац издваја средства на годишњем нивоу. Конкурисали су на републичком нивоу за санацију зграде, али су одбијени. Ситуацију комликује чињеница да зграда, која вапи за рестаурацијом, припада Заводу за заштиту споменика Ваљево.

- Неопходна су нам средства да бисмо могли да напредујемо. Имамо овде људе који могу да раде. Млади из Првог ансамбла могли би да воде Школу фолклора под мојим надзором, али морамо наћи начин да им пружимо адекватну надокнаду за труд и уложено време.

Треба им подршка, сложни су обојица. Намеравају да направе Друштво пријатеља Абрашевића. У Шапцу има много талентованих људи, као и оних који су спремни да подрже таленат.

Ових дана организују пробе Првог извођачког ансамбла спремајући се за наступ на Светосавском балу у Бечу.

- Тамо ће, у замку Хофбург, хор и балет Абрашевића, представити српску традицију. То нам је приоритет. Такође, припремамо се и за годишњи концерт у мају, где ћемо направити сусрете Абрашевића из целе Србије. Концерт ће бити, највероватниј, на Тргу. Нажалост, Шабац нема велику дворану за културна дешавања тог типа, додаје Џиновић.

АБРАШЕВИЋ ДАНАС
Фолклорни ансамбл у седам секција: Школа фолклора, Дечји ансамбл, Први дечји ансамбл, Ветерански ансамбл, Секција млађих ветерана, Извођачки ансамбл, Рекреативна секција; Латино плес; Народни оркестар; Прво певачко друштво (мушки хор); Тамбурашки оркестар „Бисерница“; Модеран балет и Аеробик секција.


Затекла нас је информација да Абрашевић нема концертни клавир. А познато је да је Шабац имао први концертни клавир у Србији.

- Ипак, сада је као некада. И боље. Мислим да је боље него икада. Захваљујем, најпре, родитељима зато што су васпитали децу, Граду на подршци, свим основним и средњим школама, посебно Шабачкој гимназији, а нарочито Музичкој школи из које нам долазе већ формирани свирачи, свим члановима Друштва и људима добре воље, поручује Торбица.

У Абрашевићу влада дух заједништва. Сви раде све. Када је требало да се постави сцена за концерт, млади су заједно са уметничким руководиоцем засукали рукаве и урадили шта је требало, потом имали концерт, а после, природно, журку у Абрашевићу.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa