Инфо

26. јануар 2023.26. јан 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Стојан Новаковић, тренер за микро изразе и говор тела

Невербална комуникација открива све што прећутимо

Познавањем говора тела и микро израза не можемо да помогнемо људима који неће да говоре о својим проблемима и скривају их, али можемо да помогнемо другима који то желе и себи у смислу да видимо шта они заиста мисле
Готово свакодневна дилема у небројеним животним ситуацијама своди се на то како да знамо да ли је неко искрен према нама. Некад се у тумачење изреченог и понашања одређене особе умеша много спољних фактора, али увек и пре свега треба обратити пажњу на контекст, сматра Шапчанин Стојан Новаковић, тренер за микро изразе и говор тела. И сам подстакнут жељом да себи олакша лични и професионални живот, стекао је сертификат и звање у Center for Body Language у Шпанији, прошао многобројне едукације и сада то своје знање даље усавршава и дели са другима. До сада је његове курсеве прошло више од 500 полазника различитих профила и старосних доби из Србије, Црне Горе и Босне.

-За говор тела и невербалну комуникацију заинтересовао сам се читајући многобројне књиге на ту тему. Тражио сам себе, желео да видим шта други људи заиста осећају према мени, пошто сам био лаковерна особа и знао да допустим људима више него што би требало. Онда сам видео да на основу одређених покрета могу да закључим много тога о њиховим правим осећањима у датом тренутку. Одлучио сам да покренем посао и да помогнем другима попут мене да виде оно што други желе да сакрију- истиче Стојан.

Постоји нешто што једноставно зовемо „осећај у стомаку“. Њега када испратимо, ми на основу невербалне комуникације добијамо те информације које нам шаље стомак да бисмо могли да анализирамо и да видимо шта је


Шта најчешће кријемо од других
Истраживања, каже, показују, да људи свакодневно лажу 40, па и много више пута. То не морају да буду крупне лажи, али и најмање лажи потврда су како се нека особа осећа у тој ситуацији. Будући да је радио и као конобар на речним крузерима, било му је занимљиво да на основу понашања колега и гостију покуша да процени колико су искрени у опхођењу према њему, али и открије лажну љубазност. Маштао је да буде и капетан брода, бавио се разним спортовима, глумом, плесом, музиком, волонтирањем... У свим тим искуствима мучило га је једно питање: Шта људи најчешће покушавају да сакрију од других?

Фото: Приватна архива


-Познавањем говора тела и микро израза не можемо да помогнемо људима који неће да говоре о својим проблемима и скривају их, али можемо да помогнемо другима који то желе и себи у смислу да видимо шта заиста мисле. Туга је, на пример, једна од емоција које се највише крију и то можемо да видимо у својој околини. Сви људи подсвесно читају говор тела и осећају када нешто није у реду, само што не реагују на то што су видели. Постоји нешто што једноставно зовемо „осећај у стомаку“. Њега када испратимо, ми на основу невербалне комуникације добијамо те информације које нам шаље стомак да бисмо могли да анализирамо и да видимо шта је- објашњава Новаковић.

То не значи, наравно, да треба дословно тумачити нечије покрете. Ако је неко направио одређени покрет који се у невербалној комуникацији сврстава у оне који сугеришу да лаже, то не значи аутоматски да је особа и слагала.

-Постоји закон „5К“ којем подучавам своје полазнике, што значи да се пре доношења било какве одлуке узму у обзир: контекст, калибрација, комфор, контрадикција и комбинације. Када се размотри контекст и ситуација у којој се налази та особа, да ли јој је угодно, да ли окружење утиче на то да је она променила говор тела, на основу онога шта изговарамо, ми можемо да видимо да ли неко лаже и тек тад можемо донети одлуку. Неопходно је тумачити три или чак више сигнала говора тела да бисмо дошли до те информације. Све испод може бити само нагађање, а претпоставке нису добре за било каква истраживања- подвлачи он.

Фото: Приватна архива


Кад лице одаје емоције
Примера ради, одређени покрети могу да покажу да је особа под стресом, а људи су углавном у таквом стању приликом лагања.

-Додиривање носа, очију, глађење браде, прикривање уста, повлачење уназад приликом добијања одређених информација, могу бити показатељи да неко не говори истину. Све је то јако битно да знамо да бисмо донели одређену одлуку. Зато су микро изрази (покрети лица) којих има седам, један од највалиднијих начина доласка до истине када је у питању детектовање лажи, јер су они невољни. Они трају до пола секунде и краће, све дуже може значити да особа једноставно симулира и да тај микро израз није валидан. Амигдала је део мозга који реагује на основу емоција које је особа осетила и у том тренутку лице ће то да покаже. На основу њега можемо да дођемо до тачне информације како се та особа осећа у датом тренуку и да ли те контрадикције између микро израза, речи које је изговорила и говора тела могу да нам кажу да ли је слагала- напомиње Стојан.

Постоји закон „5К“ којем подучавам своје полазнике, што значи да се пре доношења било какве одлуке узму у обзир: контекст, калибрација, комфор, контрадикција и комбинације


У том смислу постоје и бројне културолошке разлике.

-У Азији гледање старијих у очи није прихватљиво и сматра се непоштовањем, док код нас на западу је неопходно држати снажан контакт очима. На истоку се мало теже примећују било какве емоције на лицу. Истраживање др Пола Екмана је доказало да су микро изрази универзални у Америци, Европи и Азији- прича.

Истраживања, каже, показују, да људи свакодневно лажу 40, па и много више пута


Можемо ли користити говор тела да одглумимо самопоуздање
С друге стране, говор тела је могуће одглумити, па се тако учењем неких пожељних покрета можемо представити као самопоуздани, чак и ако то нисмо.

-Међутим, уколико знамо шта гледамо и шта тражимо, то је за већину људи који се баве овим стварима лако приметљиво. Они који су научени деловали би исфорсирано, могуће је стећи знање говора тела и користити га у лагању и негативним стварима. Једино што није могуће контролисати микро изразе, јер они су невољни- наглашава он.

Фото: Приватна архива


Додаје да је важно да они који се баве читањем говора тела или желе да га науче вежбају јачање перцепције, односно опажање одређених покрета.

-Углавном ми можемо да знамо шта је нека особа направила, одређени покрет, међутим, уколико нисмо приметили у датом тренутку, то значи да је та емоција прошла и да можда значи нешто сасвим друго у следећем тренутку- наводи Новаковић.

Стојан напомиње да се људи када се говори о навербалној комуникацији најчешће осврћу на говор тела, али невербална комуникација има десет типова и подврста. Атракција је вид невербалне комуникације на који се већина људи фокусира, а она подразумева то како привлачимо пажњу на себе и како привлачимо друге. То подручје, у коме ради једно темељно истраживање, још увек није довољно испитано, а верује да може да побољша живот људима у свим сегментима. Једна од њих је јавни наступ особа на одговорним функцијама, чему се у свету посвећује много више пажње него код нас.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa