Инфо

9. март 2023.9. мар 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Ана Костић: Шапчанка заштитно лице светских брендова

Моделинг је диван позив када га искористиш на прави начин

За 12 година иза ње је велики број кампања, а о томе колико је ангажована најбоље сведочи податак да је у прошлој години имала чак 117 снимања
Лице Шапчанке Ане Костић данас краси многобројне рекламе и билборде у земљи и иностранству, а до пре деценију замишљала је себе као адвоката. Завршила је Правни факултет у Новом Саду и одрадила приправнички стаж, али се додатни ангажман који јој је понуђен током студија претворио у посао у којем се потпуно пронашла. За 12 година бављења моделингом иза ње је велики број кампања. Заштитно лице за 2019. годину за Head&Shoulders, кампање за Max Factor, PARSA professional, Carlsberg, као и за Ер Србију, Тржне центре Галерија, Меркатор, познате модне куће „Монa“, „Tiffany“, AMC, само су неке од њих. О томе колико је ангажована најбоље сведочи податак да је у прошлој години имала чак 117 снимања.

Свет на длану
-Све девојчице замишљају да ће бити манекенке или глумице, трећег нема. Ипак, код мене се догодило да сам одабрала „сигурну“ диплому. Завршила сам Шабачку гимназију са јасним плановима шта даље. На трећој години Правног факултета сасвим случајно сам почела да се бавим моделингом. Била сам са другарицама на кафи и пришао ми је редитељ који углавном ради спотове за наше познате певаче и питао ме да будем у реклами за „О ла ла“ слаткиш. Схватила сам то као прилику да додатно зарадим и пристала. Онда сам се повезала са модном агенцијом „Фокс“ у Београду, отишла код њих на упознавање и после два дана су ме звали на снимање и пробе за рекламирање неке одеће. Након тога су ме питали да ли бих путовала, имала сам понуде за Милано, Кину, Турску и тако је све кренуло- каже Ана.

Фото: Приватна архива


Велику жељу да види Кину, али и цео свет, успела је да оствари радећи бројне кампање.
-Пропутовала сам Европу и свет захваљујући моделингу, Париз, Милано, Немачку, Аустрију, радила директне букинге, разне кампање и онда сам се вратила овде, завршила факултет и мастер, одрадила приправнички. Први пут сам отишла за Милано прилично касно, са 25 година. Имала сам луду срећу да са првом агенцијом добијем велику кампању и отпутујем на Amalfi Coast. Уследила је велика кампања за Carlsberg- прича, а из тога се стиче утисак да није имала потешкоћа на том путу.

Реклама за Србију највећи понос
Будући да сам велики патриота, највише сам поносна на рекламу за Србију. Радили смо два и по месеца, обишли смо најзначајнија места у земљи, снимали у Манасији, Раваници, Ђавољој вароши, Аранђеловцу, Копаонику, Лепенском виру, Златибору, Стопића пећини... Реклама је савршено одрађена и на енглеском и на српском. Кад сам била у Лос Анђелесу, у једној просторији се скупила велика екипа људи на прослави и онда су пустили ту рекламу како би представили земљу из које долазим и изазвала је позитивне реакције присутних.


-Могу да кажем да се нисам претерано мучила, некако је све ишло лагано, можда зато што то нисам схватала у том моменту као посао, него баш као хоби. Гледала сам на то као на прилику да мало пропутујем, урадим лепе фотографије. Веровала сам да ћу кад се вратим да почнем да се бавим правом и дуго сам живела у у том уверењу да ћу да градим каријеру успешне жене адвоката. Преломни моменат је био када сам схватила да могу лепо да живим од посла којим се бавим, а уз то и да путујем- подвлачи она.

Пракса је да се у свет моде улази са 15- 16 година, али она је то уврежено мишљење променила. Уклапала се у пожељне стандарде, па су јој врата подједнако била отворена и за кампање и за ревије.

Фото: Приватна архива


Заштитно лице великих компанија
-Могла бих да се похвалим, без лажне скромности, да сам једна од девојака на српском тржишту која је радила највише реклама. Иза мене стоје и реклама за плазму, Doncafe, Гранд кафу, за друга тржишта која се и даље могу наћи на Јутјубу и друштвеним мрежама. Године 2019. добила сам кампању за Head&Shoulders и била њихово заштитно лице за цео свет, што је за мене велика ствар. Онда сам преко немачке агенције добила кампању за PARSA professional, радила сам у Салзбургу. Кад одеш туристички, видиш знаменитости и градове из једне перспективе, али ако живиш неко време у Милану, Паризу, Бечу, или неком другом граду, упознаш менталитет и дух тих људи, видиш како размишљају, то има својих дражи. Увек кажем да сам имала срећу да ме неко „од горе“ погледао, зато што ни у једном моменту нисам схватала да радим, него је све више било као забава. Стварно волим сликање, снимање реклама, све припреме које томе претходе. Никад ми није напорно, иако то траје и по више сати. Приче са сетова су увек занимљиве, као и познанства са новим људима- додаје.

Сусрет са „Викторијиним анђелима“
Италија и Америка важе за светске центре збивања када је реч о моди, највише Милано, Париз, Лондон и Њујорк. Упознала сам Адријану Лиму у Милану, била је пријатељ са клијентима за које сам радила, као и Алесандру Амброзио, са којом имала прилику мало више да причам.


Будући да себе сврстава у атипичне моделе у погледу тога да је изласци и провод никад нису занимали, одрицања јој не падају тешко.

-Овај посао те научи много чему, да пазиш на себе, да легнеш и устанеш на време, да се храниш здраво, будеш одговоран, тачан, јер не смеш да дозволиш себи да касниш на снимања и да цела екипа од 20 људи чека само на тебе. Све су то позитивне ствари- истиче и додаје да никад није имала непријатности на послу.

Фото: Приватна архива


-Верујем да је то до става, кућног васпитања и тога како се девојка постави. Било је тренутака у Милану када по четири- пет дана идем на кастинге, па размишљам да ли ћу добити уопште неки од послова, да ли ће ми се исплатити. Као и у сваком послу, постоје тешкоће, страх од неизвесности, али никад нисам имала неку крупну препреку и нисам зажалила ни у једном моменту, јер је моделинг диван позив када га искористиш на прави начин- сматра Ана.

Када се посао доживљава као хоби, а опет обавља истовремено са лакоћом и посвећеношћу, тада успех неминовно долази.
Д.Димитријевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa