Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Дечји психијатар Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Ивана Пантелић, Фото: "Глас Подриња"

Дечји психијатар Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Ивана Пантелић, Фото: "Глас Подриња"

РАЗГОВОР СА ДЕЧЈИМ ПСИХИЈАТРОМ ДР ИВАНОМ ПАНТЕЛИЋ

Родитељи тешко примете, још теже прихвате

Говор није једини вид комуникације. Више брине када дете не реагује на своју околину, када изостаје контакт погледом и интеракција са окружењем. Важно је како дете реагује у колективу, како реагује на новог члана породице – брата, сестру, да ли показује емоције када се неко други осећа лоше, да ли има емпатију и осећај кривице. Агресија, окрутност према животињама су такође аларми, наводи др Ивана Пантелић
Након стравичног догађаја када је 13-огодишњак у београдској школи убио девет својих вршњака и чувара у јавности се повела велика полемика око менталног здравља младог убице. Не желећи да се бавимо шпекулацијама на основу информација изнетих у медијима и доносимо закључке о конкретном случају, причали смо са дечјим психијатром генерално о менталном здрављу деце, на које знаке треба обратити пажњу и када родитељи треба да реагују.

Дечји психијатар Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Ивана Пантелић истиче да се развој деце прати још од трудноће, али и да родитељи не могу да примете, а често ни прихвате да код детета постоји неки проблем. Наводи да је првих пет година у животу детета најважније за развој, али и правовремено реаговање.

Коме се обратити када постоји проблем
-Када родитељи примете да постоји неки проблем адреса на коју прво могу да се обрате су психолози у предшколском и школи. Ипак, они су често преоптерећени и постоји нека врста стигме ако дете иде у школи код психолога, то се сматра врстом казне. Код нас у Дому здравља, поред мене ради и дечји психолог и такође се могу и нама обратити, каже др Ивана Пантелић.
Број телефона на који се родитељи могу обратити нашој саговорници у Дому здравља је 015 363 650.


-Развој деце се не прати само од рођења, него и у трудноћи. Гледа се да ли има неких проблема, као што су болест мајке, употреба лекова, стресне ситуације, што све касније може да има утицаја. Такође и на порођају може да се деси нешто што захтева касније праћење. Систематски прегледи су исто један од начина да се открије да постоји проблем. Родитељима је тешко да примете неко одступање, а често још теже да прихвате да дете има неки проблем, наводи др Пантелић.

Систематски прегледи су исто један од начина да се открије да постоји проблем. Родитељима је тешко да примете неко одступање, а често још теже да прихвате да дете има неки проблем


Каже да често при укључивању детета у колектив, односно при поласку у вртић, одступања могу доћи до изражаја. Због тога је важна и улога васпитача који би приметили и указали на проблем.

-Родитељи нам се у раном узрасту детета најчешће јављају због потпуног изостанка или недовољног развоја говора. Међутим, говор није једини вид комуникације. Више брине када дете не реагује на своју околину, када изостаје контакт погледом и интеракција са окружењем. Скоро у свакој групи у вртићу има дете које је више по страни, игра се за себе и на које више треба обратити пажњу. Такође је важно и како се дете игра- да ли је игра стереотипна, да ли уништава играчке... Првих пет година је изузетно важно за реаговање. То је узраст када се највише развијају мождане структуре, скоро 90 одсто, каже др Пантелић.

Убицу подржавају најчешће злостављана деца
-Након догађаја у Београду имали смо позиве из школа да деца дају подршку и непримерено реагују на све то. Углавном су то била деца која су трпела злостављање. Објављивање података, односно имена и презимена у медијима највероватније је довело до тога да се деца погрешно идентификују са њим, каже др Ивана Пантелић.


Упозорава да није добро када је дете превише мирно, а исто тако ни када оде у другу крајност и превише је активно. Ипак, неки знаци више од других представљају упозорење.

-Важно је како дете реагује у колективу, како реагује на новог члана породице – брата, сестру, да ли показује емоције када се неко други осећа лоше, да ли има емпатију и осећај кривице. Агресија, окрутност према животињама су такође аларми. Психопате се рађају, али доста зависи од породице и окружења како ће се то развијати и како ће се они уклопити у друштво. Важно је да родитељи, васпитачи, учитељи, баке и деке, утичу на то да последице буду што мање. Васпитачи и учитељи треба да буду партнери родитељима, а не супротстављена страна. Они доста времена проводе са децом и виде их у интеракцији са другима. Родитељи често погрешно схвате добронамерно скретање пажње на проблем. Деца умеју да буду манипулативна, да лажу. Свако дете понекад лаже, као и одрасли. Не памтим да сам од неког детета чула да је оно прво почело и да је криво за нешто, увек себе представљају као жртве које су се само браниле када је дошло до неког сукоба са вршњацима, наводи наша саговорница.

Скоро у свакој групи у вртићу има дете које је више по страни, игра се за себе и на које више треба обратити пажњу


Противница је тога да дете у првим годинама живота има приступ екранима попут телефона, таблета, компјутера. Имали су случајева у пракси да родитељи доведу дете са неким проблемом, а да побољшање покаже врло брзо по укидању приступа телефону и компјутеру.

-Важно је деци понудити и друге садржаје. Такође и ваннаставне активности треба да буду у складу са интересовањем детета. Не треба дете терати да истрајава у нечему за шта је изгубило интересовање. Пар месеци је довољно да види да ли му се нешто свиђа или не. Дете могу да оптерете и превелика очекивања родитеља и када је породица јако успешна. Такође, родитељи треба и да поставе границу. Лепо је приуштити детету, али је квалитетно проведено заједничко време непроцењиво. Не мора да се летује на егзотичним дестинацијама, може да се оде и на излет негде у близину. Презаштићивање деце такође може да буде јако лоше, каже др Ивана Пантелић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa