Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У организацији Народног музеја Шабац

Ноћ културе у Шапцу

У сарадњи са установама културе, појединим школама и медијском кућом Коперникус Запад
Народни музеј Шабац, са установама културе, појединим школама и медијском кућом Коперникус Запад, организује Ноћ културе у суботу, 20. маја, од 18 до 23 сата, а улаз је бесплатан за посетиоце. У галерији, поставка „Сликари и дела из ликовне збирке Народног музеја у Шапцу“, која у овом формату није виђена последњих неколико деценија.

Ликовна уметност, изложба фотографија
-Публика ће имати прилику да, посматрајући изложене слике, стекне утисак о развоју ликовне уметности у граду од половине 19. века до данас. Сјајна ликовна авантура у трајању од пола сата током којег ће моћи да стекну увид које ликовне уметнике музеј баштини у својој збирци и у коме смеру се кретала ликовна уметност на нашим просторима. У оквиру сталне поставке отворене 2015. године, уз стручно вођење кустоса њихов поглед и сазнања ће бити другачији- навела је музејски саветник Татјана Марковић, додајући да се на тргу може видети изложба археолошка ископавања у Десићу, једно од могућих читања тог праисторијског светилишта и култног места.

У Музеју шабачких Јевреја у 19 и 21 сат биће приказан документарни филм о др Драги Љочић „Одсјаји“ ауторке Александре Делић.

Културни центар организује изложбу скулптура Горана Чпајака, а Школа примењених уметности приредиће изложбу фотографија 18 младих аутора симболичног назива „Ехо“.

-То је изложба којом се употпуњује обележавање значајног јубилеја за школу- 30 година рада и којом смо закорачили у другу деценију сарадње са Студентским културним центром у Београду. Тамо је била приказана у марту, а сада ће поставка бити пред шабачком публиком- навео је професор у ШПУ Михаило Симовић.

Предавање о конзервацији слика у Народном музеју Шабац
У оквиру Националне недеље музеја, у Народном музеју Шабац, у четвртак (18. мај) од 18 сати биће одржано предавање „Конзервацијом до нове слике“ конзерватора Милице Константиновић и Бојана Николића.
-Они ће говорити о конзервацији два врло значајна дела која су непосредно пред изложбу, почетком маја, приспела у наш музеј, а то су портрет Стане Милановић који је радио Хакија Куленовић, као и слика „Без назива“ аутора Милана Николића и још неколико дела. Годинама сарађујемо са њима и радили су на конзерацији неколико десетина слика из наше ликовне збирке- објашњава музејски саветник у Народном музеју Шабац Татјана Марковић.


Забрањене књиге
У Библиотеци шабачкој изложба о забрањеним књигама „Оковани разум“ ауторки Јелене Подгорац Јовановић и Кристине Алексић.

-Да ли знате да су књига „Алиса у земљи чуда“, роман „Доживаљаји Тома Сојера“, Дневник Ане Франк, Јеретичке приче Бранка Ћопића, биле забрањене? То су само неки до наслова који су кроз историју, из разлога који су данас неприхватљиви, били забрањени и цензурисани. Током много година те књиге су део школских програма, односно део школске лектире, и даље се читају. Поред поставке, моћи ће да присуствују занимљивој радионици у дворишту Библиотеке уколико временске прилике дозволе.
Изложба ће трајати наредних месец дана. Уметничке интервенције и графички дизајн изложбе радили су запослени- објаснила је Кристина Алексић из Библиотеке шабачке.

Удужење ликовних стваралаца ће од 21 сат у пешачкој зони испред Културног центра представити талентовану младу модну креаторку из Шапца, Ивану Круљ, која је на мастер студијама, рекао је председник УЛУС-а др Драган Марковић Маркус.

-Ревија је намењена младима, лепршава, лагана, носива, жели да покаже слободу одевања да се из разних комбинација могу добити врло интересантни, аутентични модели, врло носиви и практични- подвукао је Маркус.

Отворена врата телевизије и изложба у Архиву
Телевизија Коперникус Запад, у Господар Јевремовој 26 отвориће своја врата за све.
-Колико је нама познато, ово је први пут да нека медијска кућа, на овакав начин учествује у овој културној манифестацији. Желећи да демистификује посао телевизијског радника, организатор, Удружење новинара Шапца у сарадњи са Телевизијом Коперникус Запад, а под покровитељством града Шапца, осмислило је програм који ће привући све заинтересоване. Водимо их у студио да и сами стану пред камере. Показаћемо им где и како настаје телевизијски програм. Провешћемо их кроз монтажу и реализацију. Програм ће употпунити и професионални шминкер и фризер, стручњаци за визуелни, али не мање битан део телевизијског наступа. Они ће демонстрирати како би требало да изгледа тв лице када се укључе камере и рефлектори. Намера нам је да отворимо врата заинтересованима, посебно младима, који желе да се баве телевизијом- рекла је Марија Поповић, новинарка Телевизије Коперникус Запад и додала да ће програм употпунити изложба новинара Славице Гајић и информатичара Дуње Новаковић посвећена седмогодишњици постојања и рада Телевизије Коперникус у Шапцу.

Изложба „140 година Шабачког гласника“, биће у галеријском простору Међуопштинског историјског архива у Шапцу.

-Од 1883. до завршетка Првог светског рата више од 100 часописа је излазило у Шапцу, провинцијском граду, што је раритет. На 19 паноа и десет витрина представљена штампа тог времена, а ауторка је Гордана Филиповић- рекао је Радомир Петровић из Архива.

Шабачко позориште ће се представити изложбом Позоришне фотографије Југослава Радојевића. Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ имаће концерте на разним локацијама у граду.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa