Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

На конференцији за медије Завода за јавно здравље Шабац

Представљен План за унапређење мониторинга квалитета ваздуха

Ново мерно место биће у насељу Чавић. Најзначајнија новина је успостављање аутоматске мерне станице на мерном месту Ватрогасни дом. На том месту ћемо уз помоћ најсавременије опреме бити у могућности да пратимо шири сет параметара у односу на досадашње
План за унапређење мониторинга квалитета ваздуха у Шапцу у 2023. години представили су у уторак у Заводу за јавно здравље помоћник директора за послове јавног здравља из области хигијене и хумане екологије др сци. мед. Игор Драгичевић и главни аналитичар за мониторинг ваздуха, дипл. инг. специјалиста хемијских наука Душица Мијаиловић.

Како је истакнуто, у оквиру сталних активности, где се тежи побољшању свеукупног рада, укључујући и мониторинг ваздуха, ове године су се створили услови да после испоруке нове опреме значајно унапреде аеромониторинг који се у граду Шапцу у континуитету обавља од 1971. године.

Повећање броја места на којима ће се мерити ниво суспендованих честица
-Ово је једна од активности чији је циљ да прво медије, а онда и представнике заинтересоване стручне јавности и грађанства, информишемо о томе шта је конкретно намера и бенефит по грађане Шапца. Уз помоћ нове опреме која ће бити испоручена у периоду од месец дана бићемо у могућности да успоставимо нека нова мерна места тамо где до сада није вршен мониторинг ваздуха. Првенствено је идеја да то сада буде у месним заједницама где је повећана употреба индивидуалних ложишта, да се постојећа мерна места која имамо у Шапцу унапреде, у смислу побољшања опреме- рекао је др Драгичевић и додао да се првенствено мисли на повећање броја места на којима ће се мерити ниво суспендованих честица у ваздуху ПМ 2.5 и ПМ 10, затим праћења карактеристичних загађивача, гасова флуороводоника и амонијака.

Уз помоћ нове опреме која ће бити испоручена у периоду од месец дана бићемо у могућности да
успоставимо нека нова мерна места тамо где до сада није вршен мониторинг ваздуха


Мониторинг се у граду спроводи на седам мерних места од којих два- мерно место Ватрогасни дом и Општа болница, припадају државној мрежи, док су локална: Аутобуска станица, Бенска бара, Касарна, Завод за јавно здравље Шабац и Геронтолошки центар. Ново мерно место биће у насељу Чавић. Најзначајнија новина је успостављање аутоматске мерне станице на мерном месту Ватрогасни дом.

Здравствене препоруке за становништво
-На том месту ћемо уз помоћ најсавременије опреме бити у могућности да пратимо шири сет параметара у односу на досадашње које смо имали, укључујући и неке загађујуће материје, које се индикативно могу сматрати да воде порекло од индустријске зоне и њихово изражавање на неки нови начин, а то је преко индекса квалитета ваздуха. Имаћемо могућност да у краћем времену, фактички израчунавањем сатних вредности, дајемо одговарајуће здравствене препоруке у случају одступања референтних вредности, са упутствима за становништво, односно хроничне болеснике и друге особе код којих то може да буде од посебног утицаја на здравље. Самим тим ћемо са новом опремом доћи у ранг установа које то раде на нивоу који је највиши и у најразвијенијим земљама света- подвукао је помоћник директора Завода.

Половином јуна биће организована још једна презентација за заинтересовану стручну јавност, а цела презентација од уторка је доступна и на веб презентацији и друштвеним мрежама Завода за јавно здравље. На територији града главни извори загађења су саобраћај, индустрија и индивидуална ложишта, а у зависности од локације, њихов утицај може бити различит. Како је закључено, имајући у виду климатске услове и крај грејне сезоне, у протеклом периоду није било искакања по питању квалитета ваздуха. Извештавање о квалитету ваздуха може се пратити на Порталу отворених података, веб сајту Завода, друштвеним мрежама и путем мобилне апликације Чувар здравља. Биће успостављена и апликација ŠabacEko, за извештавање на сатном нивоу 24/7.
.Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa