Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Реч стручњака

Дивљи сирак у кукурузу - сузбијање

Увек кажемо да кукуруз захтева да је чист од корова од самог ницања до краја вегетације и стога последњих година препоручујемо примену хербицида после сетве пре ницања
СТАЊЕ НА ТЕРЕНУ
Произвођачи који су имали ранију припрему па и сетву кукуруза дивљи сирак из ризома је никао у интензитету да се мора сузбијати. Висина дивљег сирка на тим њивама је 10-15, 20 см. Кукуруз на тим парцелама је у фази 2-4 листа.

Препоручује се да се на тим површинама уради Сплит апликација у сузбијању дивљег сирка са дозама у овом првом третману 50-60% од пуне дозе одабраног хербицида.

Друга апликација би требала да буде након киша које се предвиђају.

На површинама где је примена хербицида била након сетве кукуруза сада су ти усеви веома чисти од корова нарочито где је примењен Аденго. Те површине чекају нови талас корова укључујући и дивљи сирак.

На њивама на којима нису примењени хербициди после сетве пре ницања запажа се присуство широколисних корова као и једногодишњих усколисних корова са доминацијом сирка из семена

СУЗБИЈАЊЕ ДИВЉЕГ СИРКА
Примена хербицида за сузбијање ризомског дивљег сирка може бити једнократна и двократна (сплит апликација).

СПЛИТ апликација подразумева примену хербицида за сузбијање дивљег сирка у два наврата у подељеним дозама што зависи од висине дивљег сирка.

Оптимум примене хербицида за сузбијање дивљег сирка јесте када је висине највише 15-20 см.
Последњих година дивљи сирак на већем делу површина под кукурзом се сузбија у два наврата и то током маја и током јуна.

У оба третмана примењују се пуне дозе хербицида и скоро увек хербициди са истом активном материјом и истог механизма деловања што је и довело до појаве резистентности дивљег сирка на ове хербициде, а потенцијал дивљег сирка се повећава сваке године.

Неуспех у сузбијању дивљег сирка у мају месецу често је везан за хладно време и ниске температуре током маја које успоравају деловање хербицида за сузбијање дивљег сирка.

БЕЗБЕДНА ПРИМЕНА ХЕРБИЦИДА ЗА СУЗБИЈАЊЕ ДИВЉЕГ СИРКА У КУКУРУЗУ:
1. На време почети сузбијање дивљег сирка када је у мањем порасту 10-15 см.
2. Оптимум примене хербицида за сузбијање дивљег сирка је фенофаза кукуруза 5-6 листова уз претпоставку да је највећа популација ризомског дивљег сирка никла.
3. Примена у поподневним сатима повећава ефикасност за 20-30%, а остварује се и боља селективност у односу на кукуруз. Смањивањем температура у поподневним сатима имамо боље усвајање хербицида од стране корова као и мање усвајање од стране кукуруза.
4. Никако не повећавати дозе хербицида са надом да ће се дивљи сирак боље сузбити.
5. Сплит апликација хербицида у сузбијању дивљег сирка је интересантна када су пролећа хладна, када имамо развучено ницање дивљег сирка.

КОЈЕ ХЕРБИЦИДЕ ПРИМЕНИТИ
На тржишту има велики број хербицида позиционираних за сузбијање дивљег сирка из ризома са различитим називима али сви су базирани на само три активне материје никосулфурон, форамсулфурон, римсулфурон и сви су истог механизма деловања.

Тако најдоминантнији су они који се користе у кукурузу са активном материјом никосулфурон преко 15 хербицида са различитим називима – Мотивел, Мотивел ОД, Талисман, Никон, Гат Мотион, Инновате, Никар, Нововел, Сиран…) или форамсулфурона (Еqуип).

СУЗБИЈАЊЕ ДИВЉЕГ СИРКА У КАСНИЈИМ ФАЗАМА РАЗВОЈА КУКУРУЗА
Бирати хербициде који имају протектант и не могу негативно деловати на сам усев кукуруза.
За сузбијање ризомског дивљег сирка и широколисних корова у сплит апликацији добар избор је хербицида Монсоон ацтив (активне материје форамсулфурон +тиенкарбазон –метил +протектант) који делује на дивљи сирак и широколисне корове који су никли, а има деловање и на корове који ће нићи.

Доза препарата 1,8 л по ха може се пимењивати када је кукуруз 2-8 листова или у Сплит апликацији сада у дози 0,9 л по ха са другом дозом од 0,9 л по ха пратећи ново ницање дивљег сирка и других корова.

Лаудис и Еqуип који се могу безбедно примењивати у каснијим фазама развоја кукуруза и познати су нашим произвођачима њихова примена Лаудис + Еqуип у дози 1,5+ 1,5 л по ха.

Милагро Плус (активне материје дикамба+ никосулфурон) омогућава да применом сузбијемо и усколисне и широколисне корове у усеву кукуруза. Дикамба је познат хербицид транслокационог деловања, који сузбија широк спектар широколисних корова (паламида, попонац…)

Примењује се једнократно у дози 0,8-1,2 л по ха (од 2-8 листова кукуруза) или двократно: 0,6 + 0,6 л/ха или 0,8 л/ха + 0,4 л/ха.Прво третирање радити када је кукуруз у фази 2-4 листова, а друго 10 дана након првог.

Елумис 105 ОД -уљна дисперзија (активне материје мезотрион +никосулфурон) примењује се у дози 1,5-2 л по ха до 8-ог листа кукуруза.

Постоје и друге готове комбинације хербицида намењених за сузбијање дивљег сирка и широколисних корова у кукурузу:

Тројна комбинација хербицид Ариго (мезотрион +никосулфурон +римсулфурон), примењује се у количини: 330 г/ха + 0,1% оквашивача Тренд® 90 ), хербицид Принципал плус (римсулфурон + никосулфурон + дикамба) примењује се у дози 440 гр по ха + 0,1% оквашивача Тренд® 90…

Важно је напоменути да хербициди за сузбијање дивљег сирка који се примењују уз додатак оквашивача могу бити фитотоксични уколико је њихова примена након 7-ог листа кукуруза.

ВАЖНО!
–Примена хербицида различитих назива не значи примену хербицида различитих механизма деловања!!!
–Примена хербицида са различитим активним материјама не значи увек да су то хербициди са различитим механизмом деловања и не смањује ризик од резистентности!!!
Дипл.инг Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa