Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
ПОДРШКА ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Бесплатне паркинг карте

Гужва је свуда у саобраћају, недовољно је паркинг места и паркинг карта ће важити у свим градовима у Србији на обележеним местима за инвалиде. Имамо већ заинтересованих лица а карту ће добити сви они који буду испуњавали услове прописане правилником
Особе са инвалидитетом са подручја општине Коцељева ће по први пут имати прилику да остваре право на бесплатне паркинг карте које ће моћи да користе на територији читаве Србије. Услови су прописани правилником о издавању паркинг карте за особе са инвалидитетом који су чланови Општинског већа недавно усвојили.

–Овакав правилник до сада нисмо имали. Међутим, наметнула се потреба да га имамо јер нам се појављују лица која имају услове да остваре ова права. Степен аутомоторизације се повећао, како у Коцељеви, тако и у другим местима и градовима, па је ово начин да помогнемо тим особама. Када правилник верификује скупштина, имаћемо начин да дајемо бесплатне паркинг карте за особе са инвалидитетом, а њиме је тачно дефинисано ко и на који начин може да оствари ово право, који су услови- рекао је начелник надлежног одељења Миодраг Тадић и додао да ће локална самоуправа од
Паркиралишта Србије требовати одређени број карата које су универзалне, а потом ће одељење за општу управу и јавне службе доносити решења на основу захтева грађана.

Паркирање се у Коцељеви не наплаћује, али ће ова мера, сматрају у општинској управи, бити значајна за грађане општине који на њу буду имали право, јер ће бесплатна паркинг карта бити употребљива у било ком месту и граду у нашој земљи.

–То је идеја. Гужва је свуда у саобраћају, недовољно је паркинг места и паркинг карта ће важити у свим градовима у Србији на обележеним местима за инвалиде. Имамо већ заинтересованих лица а карту ће добити сви они који буду испуњавали услове прописане правилником- истакао је Тадић.
Право на бесплатно коришћење посебно обележених паркинг места на јавним паркиралиштима за паркирање особа са инвалидитетом могу остварити особе са инвалидитетом од 60% или више, затим слепа лица 4. и 5. категорије, глува лица са 70 одсто инвалидитета или више, војни инвалиди као и цивилни инвалиди рата од 1- 5 групе који су остварили право на ортопедски додатак по основу оштећења доњих екстремитета, особе са вишеструким сметњама у развоју, те особе оболеле од аутизма.

Према речима начелника Тадића, карту је потребно ставити на десну страну ветробранског стакла аутомобила и то ће бити довољно за бесплатно паркирање на свим паркиралиштима у земљи, али искључиво на обележеним паркинг местима за инвалиде.

–Ми у овом тренутку пакрирање не наплаћујемо, а имамо довољан број обележених паркинг места за инвалиде у Коцељеви. Међутим, уколико се укаже потреба, наравно да ћемо се томе прилагодити- закључио је Тадић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa