Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пројекат „О-два-ја-мо“ у Шапцу на Тргу

Брига о заштити животне средине од најранијег узраста

Едукација и стицање нових навика грађана Србијe о томe како кућни отпад (нарочито папир, мeтал, пластика и стакло) трeба правилно да сe одлажу, да би каснијe могли да сe успeшно рeциклирају. Циљ јe смањeњe дeпонија и здравија животна срeдина
Пројекат „О-два-ја-мо“ који град Шабац спроводи уз подршку Министарства заштите животне средине, Европске уније и Амбасаде Краљевине Шведске има за циљ рециклирање дела отпада насталог у домаћинствима како би се смањиле количине на депонијама и повећала стопа рециклаже.

Пројекат је започет пре неколико месеци, а уз Шабац спроводи се још у 16 градова и општина у Србији. Намера је да стопа рециклираног отпада из домаћинстава буде 15 одсто.

Како су истакли из ЈКП „Стари град“ до сада је до сада подељено 5300 канти за сепарацију отпада и подела се наставља.

-Желимо да се захвалимо грађанима на одговорности, разумевању значаја одвајања отпада. Ово је веома значајан пројекат за Шабац као град и све нас, те бих замолио све суграђане који нису преузели канте да нас контактирају како би их преузели. Могу доћи у просторије ЈКП „Стари град“ у Далматинској улици сваког радног дана од 8 до 14 часова - рекао је извршни директор ЈКП „Стари град“ Никола Беговић и додао је да постоји велика заинтересованост за рециклабилни отпад, те да је важно наставити у овом смеру и позвао Шапчане да уколико имају неку недоумицу, питање да се обрате надлежнима.

Фото: "Глас Подриња"


Како би суграђанима приближили пројекат, значај очувања заштите животне средине и могућност рециклирања кућног отпада на Тргу у Шапцу је организован програм за најмлађе Шапчане и Шапчанке.
Ученици првог, другог и трећег разреда Основне школе „Лаза К. Лазаревић“ надметали су се у штафетним играма, а ученици одељења I-3, Основне школе „Јанко Веселиновић“ представили су своје радове. Реализована је и еко радионица најмлађих основаца као вид едукације.

-На другачији начин дајемо допринос пројекту кроз радионицу преобликовања секундарних сировина у употребне предмете. То често чинимо на часовима ликовног у нашој школи, јер сматрамо да је важно да ученици увиде да све оно што је око нас може бити материјал за нове предмете. Сматрам да са едукацијом о значају заштите животне средине треба почети од најранијег узраста- појаснила је учитељица из ОШ „Јанко Веселиновић“ Љубица Симић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa