Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОПЛАВЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ШАПЦА

Мајске кише поново донеле проблеме

Иако смо се сви надали да никада више нећемо проживети пролеће 2014. године, овај мај је Шапцу поново донео проблеме. Киша је падала данима, а огромна количина воде која се на Поцерину сручила у уторак вече била је превише за већ препуну земљу и водотокове
Највеће проблеме имали су мештани Горње Врањске где је вода у Думачи и потоку Змајевцу нагло порасла у среду ујутру, те је 20 особа из 10 домаћинстава евакуисано. Међу њима била је и беба од четири месеца.

-Рано ујутру смо видели да је вода у дворишту, а када је дошла до врата одлучила сам да због деце одем на сигурно. Припадници ватрогасне јединице су нас превезли до пута где је мој отац дошао по нас и одвео нас у Мајур. Старија девојчица се јако уплашила и стално тражи тату, који је остао код куће, каже Сања Мијаиловић која се са четворогодишњом Анђелом и четворомесечном Јованом склонила код оца у Мајур.

Фото: "Глас Подриња"


Бројеви за помоћ
Дежурни бројеви телефона на које грађани Шапца могу пријавити проблеме изазване поплавама су: 015 364 123 и 064 877 84 07. Телефони су доступни 24 сата.


Евакуисани мештани који нису имали или желели да оду код неког смештени су на Летњиковац у објекат „Хуманог Срца Шапца“.

Ватрогасци-спасиоци су дежурали на центру села и помагали мештанима заједно са члановима Савета Месне заједнице. Градоначелник Шапца Александар Пајић такође је посетио село у преподневним сатима.

Фото: "Глас Подриња"


Није радила ни ОШ „Стојан Новаковић“ која је у непосредној близини Думаче и која се такође нашла под водом.

Велике проблеме имали су и мештани једног дела Јевремовца где је угрожено око 50 особа. Тамо су такође дежурале екипе ватрогасаца-спасилаца и Водопривредног предузећа Сава, а обезбеђене су и додатне пумпе како би се црпила вода. До закључења овог броја није била неопходна евакуација и црпне пумпе су помагале да се ситуација држи под контолом.

Фото: "Глас Подриња"


Думача се у току ноћи излила и у Грушићу, где су чланови Добровољног ватрогасног друштва одмах реаговали и извлачили потопљене аутомобила и рашчишћавали пут. Вода је током јутра почела да се повлачи.

Доња и Горња Румска имале су доста проблема. Вода је оборила бандеру и дошло је до прекида струје. Повереницу су на терену сакупљали податке о причињеној штети која је огромна, с обзиром да се сви у селу баве пољопривредом. Једна део пута кроз Горњу Румску био је непроходан.

Фото: "Глас Подриња"


Пут је био прекинут и између Бојића и Дворишта, али се вода повукла, а проблема је било и на деоници Накучани – Козара.

Вода је продрла и у Петковици из Церског ободног канала и проширила се ка Чокешини и Липолисту.

Фото: "Глас Подриња"


-Проглашена је ванредна ситуација на територији Шапца чиме су Штаб за ванредне ситуације и све службе подређене Штабу стављени у стање непрекидног дежурства. Припрема се и објекат у који ће моћи да се смести већи број људи у случају неопхдоне евакуације, каже Зоран Здравковић, члан Градског већа задужен за безбедности.

Фото: Приватна архива


Једна од критичних тачака било је и објекат Електродистрибуције Шабац где је послата механизација како би се подигао насип и спречило продирање воде.

Описана ситуација била је до закључења овог броја у среду. Страхује се од нових падавина које су најављене за наредних чак седам дана.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa