Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНИ 45. „ЛАЗИНИ ДАНИ“

Фествал медицине у Шапцу

Овогодишњи “Лазини дани” подсетиће и на друге лекаре које су потекли из овог града, тако да ће део предавача бити људи који су родом из Шапца, а постали су професори, доценти, асистенти на факултетима у Србији и иностранству, рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац. Теме о којима се говорило биле су: срчана инсуфицијенција, артеријска хипертензија, гранични поремећај личности, псоријаза, карцином дојке, штитна жлезда и одговор онколошких пацијената на радиолошке терапије
Стручни медицински скуп “Лазини дани” одржан је у четвртак и петак 45. пут у хотелу “Слобода”. Током два дана лекари, стоматолози и фармацеути присуствовали су низу предавања и састанака које су одржали еминентни стручњаци из својих области.

Скуп је организовало Српско лекарско друштво - Подружница Шабац. Пре самог почетка представници организатора, здравствених установа и Градске управе положили су венце на споменик др Лази К. Лазаревић у Господар Јевремовој улици, испред куће где је лекар и књижевник некада живео.

-Лаза Лазаревић је оставио велики траг и дело у медицини и књижевности. Шапцу је поклонио своје непроцењиво вредне приповетке које и данас надахњују све који их читају. Овогодишњи “Лазини дани” подсетиће и на друге лекаре које су потекли из овог града, тако да ће део предавача бити људи који су родом из Шапца, а постали су професори, доценти, асистенти на факултетима у Србији и иностранству. На тај начин желимо да покажемо где су нам домашаји, као и да можемо и много даље и у науци и у људскости. Шабац шаље поруку да одавде потичу људи широког срца, рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац.

Овогодишње „Лазине дане“ обележио је велики број стручних предавача, који су мађу најбољима у својим областима, међу којима су били и Шапчани. Теме о којима се говорило биле су: срчана инсуфицијенција, артеријска хипертензија, гранични поремећај личности, псоријаза, карцином дојке, штитна жлезда и одговор онколошких пацијената на радиолошке терапије


„Лазини дани“ свечано су отворени у присуству великог броја лекара и гостију из Шапца, али и других градова. Отварање је увеличао и шабачки вокално- инструментални састав Марушке.

-Шабац је српској култури дао много. У реду знаменитих високо место заузео је најмудрији познавалац српског карактера Лаза К. Лазаревић, а његово име великим словима је исписано у српској књижевности и медицини. Низао је професије и спајао неспојиво. Био је књижевник, преводилац, лекар, хуманиста и добротвор. Био је Шапчанин чије име са поносом носи наша установа. Његов допринос медицини и науци и данас се сматра немерљивим, рекао је др Слободан Поповић, директор шабачке Опште болнице која носи име по знаменитом суграђанину.

Фото: "Глас Подриња"


Град Шабац подржао је организацију “Лазиних дана”. Градоначелник Шапца Александар Пајић истакао је да се, као локална самоуправа, труде да подрже све стручне скупове намењене размени знања и искустава.

-Овај скуп окупља на једном месту људе са највише знања и искуства као и младе лекаре који овде имају много тога да науче. Жеља нам је да у здравство града Шапца уложимо што више, како би услуга за наше пацијенте била што боља, да користимо нове процедуре у савременој медицини. Сигуран сам да ће наши здравствени радници на оваквим скуповима стећи знања која се користе у савременој медицини. Трудимо се да подржимо све који знање стављају као приоритет, рекао је градоначелник Пајић.

Овогодишње „Лазине дане“ обележио је велики број стручних предавача, који су мађу најбољима у својим областима, међу којима су били и Шапчани. Теме о којима се говорило биле су: срчана инсуфицијенција, артеријска хипертензија, гранични поремећај личности, псоријаза, карцином дојке, штитна жлезда и одговор онколошких пацијената на радиолошке терапије.

Међу присутнима на „Лазиним данима“, који редовно посећују овакве догађаје, овај скуп је оцењен као најбољи у последњих доста година и као својеврсни „фестивал медицине“.

Фото: "Глас Подриња"


Предавачи су били професори Медицинског факултета Београд и клинички експерти Универзитерског клиничког центра Србије: Шапчанин др Драган Симић, са клинике за кардиологију УКЦС; др Арсен Ристић, са клинике за кардиологију УКЦС; др Весна Стојанов, председница Удружења за хипертензију Србије - клиника за кардиологију.

УКЦС и доц. др Јелена Стојковић Филиповић, са клинике за дерматовенерологију УКЦС. Са Института за радиологију Србије предавања су држали проф. др Милан Жегарац, в.д. директора Института, и aсс. доц. др Марко Бута специјалиста онколошке ендокрине хирургије.

Међу присутнима на „Лазиним данима“, који редовно посећују овакве догађаје, овај скуп је оцењен као најбољи у последњих доста година и као својеврсни „фестивал медицине“


Са Медицинског факултета Нови Сад и Института за кардиоваскуларне болести Војводине из Сремске Каменице предавач је био проф. др Дејан Сакач. Предавачи из Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину били су психијатри др Милана Ђапић и др Тијана Мирјанић.

Екипу из Ниша чинили су професори Медицинског факултета: др Светлана Апостоловић, са клинике за кардиологију УКЦ Ниш, др Горан Кораћевић са клинике за кардиологију УКЦ Ниш и др Соња Раденковић, док су из Центра за радиологију дошли др Милан Симић, др Тамара Милосављевић и др Маја Јоцић, сви са Универзитетског клиничког центра Ниш.
Гостујући предавач из иностранства био је др Небојша Кнежевић, професор са катедре за хирургију и анестезију са Универзитета Илиној у Чикагу из Сједињених Америчких Држава, иначе рођени Шапчанин.
М.М.

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa