Инфо

1. јун 2023.1. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У оквиру пројекта прекограничне сарадње „Биосол +“

Шабац добио нову соларну електрану на крову градског базена

Заштита животне средине и улагање у енергетску ефикасност
У оквиру пројекта прекограничне сарадње „Биосол +“ Град Шабац је добио нову соларну електрану капацитета 100 киловата постављену на крову градског базена, а у коју је уложено око 90 хиљада евра. Укупна вредност пројекта је 148.329 хиљада евра.

Рачуни мањи 30 посто
-Ово је пример најбоље праксе како се штити животна средина и улаже у енергетску ефикасност. Град Шабац је поносан што да ћемо значајно смањити трошкове за утрошену електричну енергију на шабачком базену. Ово је наставак пројекта Биосол, јер смо се показали као град који има визију и који је све своје пројекте на најбољи начин остварио у пуној функционалности. На годишњем нивоу очекујемо да ће око 30 посто укупне потрошње електричне енергије преко соларне електране бити финансирано, односно смањени рачуни за базен. Град се на овоме неће зауставити и улагања у шабачки базен ће се наставити у будућности- рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић током обиласка прошлог четвртка и додао да је план да се у наредном периоду набави шест електричних бицикала који ће се преко батерије пунити на соларне панеле, како би се употпунила туристичка понуда града.

Фото: "Глас Подриња"


Одрживи пројекти
Пројектни менаџер пројекта „Биосол +“ и председник Скупштине Немања Пајић истакао је да Град има капацитет да реализује европске пројекте.

-Ово је наставак пројекта зато што смо се показали као одговоран партнер. Ми смо у овом пројекту лидер заједно са партнерима из Хрватске, Новом Градишком. Ово је други пројекат који са њима реализујемо, а оба се тичу енергетске ефикасности. Они су заинтересовани и за неке будуће пројекте који су практично слични. Такође је важно да су сви наши пројекти које реализујемо одрживи. Сав уложен новац ће се вратити за четири године, што је јако добар показатељ. Сигурно ћемо радити на томе да и други јавни објекти у власништву града добију соларне панеле, како бисмо смањили рачуне за потрошњу електричне енергије. Показујемо те капацитете и мени је посебно драго да је стратегија града таква да ћемо наставити са овим пројектом- навео је пројектни менаџер Пајић.

Пројекат Биосол + се спроводи у сарадњи са Градом Нова Градишка и ЛАГ Западна Славонија, а у склопу програма прекограничне сарадње Interreg IPA CBC Србија- Хрватска 2014- 2020.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa