Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Одлука може бити добра, али...
Родитељи о ранијем завршетку школске године

Одлука може бити добра, али...

Распуст и за основце и за средњошколце у Србији почео 6. јуна. трагедиjа у Основној школи „Владислав Рибникар“. Ставови родитеља о одлуци Владе нису јединствени, али оно што им је заједничко је брига за безбедност деце
Распуст и за основце и за средњошколце у Србији почео је 6. јуна, али је Влада Републике Србије одлучила да врата школа буду отворена до 20. јуна за све оне ученике који би да поправе оцене, као и за оне на допунској настави, слободним активностима и продуженоом боравку.

Разлог ранијег завршетка школске године је трагедиjа која се догодила почетком маја у Основној школи „Владислав Рибникар“, али и другим појединачним инциндентима у образовним установама.
Како се наводи у саопштењу Владе Србије, „наш образовни систем створен је са циљем да свим ученицима пружи адекватну подршку, охрабрује их на путу учења и омогући им да расту у здраве, свесне и одговорне појединце“.

„У овом тренутку, важније је него икада пре, да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу, јер она заслужују нашу потпуну подршку, љубав и бригу”, истакнуто је у саопштењу.
Ставови родитеља о одлуци Владе нису јединствени, али оно што им је заједничко је брига за безбедност деце. Сматрају да оваква одлука може да буде делотоврна уколико би време распуста било искоришћено за решавање одређених проблема. Поједини родитељи брину и о оценама, али и о томе ко ће бринути о деци док су на послу, јер због обавеза не могу да буду константно са њима. Ипак, највише страха постоји код оних чија деца похађају основне школе.

-Школска година је прекинута раније и сматрам да је то и требало урадити, јер смо нажалост, тек после ове трагедије схватили да је потребно много тога да се мења. Корона је негативно утицала на начин реализације наставног плана и програма, онлине путем. И све што се дешава је на штету деци, али се надамо да ће бити донете одлуке које ће променити нешто у будућности. Потребно је да се врати поштовање ученика према наставнику, а наставнику вратити ауторитет. Верујем да ће тада насиље бити смањено, како у школама, тако и изван њих – каже Мирјана Јекић мајка два основца и додаје да су деца и те како свесна целокупне ситуације и да образовни систем, родитељи, ученици треба да делују заједно како би се ублажиле последице, али и да је неопходно да се ради на превенцији.

-Имам утисак да су деца свесна свега што се дешава стања и како живимо. Посебно што многи од њих деца немају основне услове за живот. Свесни трагедије која се догодила и оставила траг и на њима. Деца уче од родитеља, те мислим да код куће треба да разговарамо са децом, учимо их поштовању према старијима и да морају да знају за ауторитет, јер све генерације пре нас су тако васпитаване.

Мислим да треба да постоји појачана контрола у школама, забрана употребе мобилних телфона. То су први кораци које су неке школе већ предузеле. Сигурна сам да ће то дати резлтате. Потребно је да више комуницирамо једни са другима. Више комуницирају једни са другима. Имамо један пример о недостатку комуникације. На спортском кампу тренер је одузео мобилне телефоне уз образложење да поједина деца нису знала са ким деле собу колико су били заокупљени мобилним телефоном. Мислим да сви треба да будемо део решавања ситуације – додаје Мирјана.

Већина родитеља не доводи у питање одлуку о ранијем завршетку школске године, али као што је поменуто желе конкретне акције и резултате.

-Сматрам да је оваква одлука исправна, јер је све што се догађало оставило траг на школарце у целој Србији. Трагедија каква се догодила је догађај који мења све и импликације се не могу брзо и лако сагледати. Када је таква ситуација потпуни рестарт делује као најбоље решење. Наравно, одлука о ранијем завршетку школске године неће много значити уколико не буде конкретних одлука током предстојећа три месеца. Дужа пауза ће имати смисла уколико они који доносе одлуке буду активни током лета и осмисле конкретне и ефикасне мере. Проток времена неће сам ништа променити. До септембра ће бити јасно да ли је имало ефекта скраћивати годину или не – појашњава Иван Савић, отац.
М. Ж.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa