Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОД 15. ДО 17. ЈУНА 29. РУЖЕ ЛИПОЛИСТА

Тамари Грујић Повеља и прстен пријатељства

Фестивал “Руже Липолиста“ одржаће се од четвртка до суботе, 29. пут. Традиционално, Фестивал ће почети у четвртак, 15. јуна, поделом ружа суграђанкама и вожњом фијакера улицама града и Базаром старих и уметничких заната.

Ове године манифестација се дочекује у специфичним временским условима, који нису погодовали одгајивачима ружа. Расадници су суочени са великим губицима, а руже због недостатка сунца касније почињу да цветају. Ипак, организатори обећавају да то неће утицати на квалитет фестивала.

-Произвођачи имају велике губитке на третману корова, прскању, заштити. Година је јако лоша. Неким произвођачима руже неће стићи ни да процветају до фестивала, што се до сада није десило. Надамо се да ће бар крај јуна и јул бити лепше време. Производња ружа неће пропасти, али је много тежа и скупља него претходних година. Свакако, за фестивал ће ружа бити, каже Јован Топаловић, представник Расадника “Топаловић“ из Липолиста.

Програм:
Четвртак, 15. јун: од 10.00 до 20.00 часова у Пешачкој зони Базар старих и уметничких заната посвећен цвећу;
од 19.00 часова подела ружа и вожња фијакером у Пешачкој зони.
Петак, 16. јун: од 19.00 часова у дворишту Дуњића куће концерт групе Калем и наступ КУД-а “Крива река“ са Косова и Метохије.
Субота, 17. јун: од 10.00 часова удворишту ОШ “Војвода Степа“ продајна изложба цвећа;
од 12.00 културно - уметнички програм у ком учествују КУД “Абрашевић“, КУД “Крива река“, ученици Музичке школе “Михаило Вукдраговић“, ученици ОШ “Војвода Степа“, полазници ПУ “Наше дете“ из Липолиста;
Проглашење најлепшег штанда, најбољег асортимана ружа, најбољег асортимана ван ружа и најбољег аранжмана од ружа;
Такмичење средњих пољопривредних школа у изради аранжмана.


Председник Организационог одбора фестивала и председник Скупштине града, Немања Пајић, изразио је задовољство што се манифестација одржава у селу и представља и промоцију села.

-Реткост је имати фестивал са овако дугом традицијом. Цвеће је увек асоцијација на нешто лепо. Овај фестивал поред тога што промовише културу и друге лепе ствари, промовише и сам посао узгајања цвећа. Драго ми је што ћемо поново имати концерт у склопу манифестације. Група Калем се уклапа својим репертоаром у све што овај фестивал представља. Време нам можда не иде на руку, али верујем да ћемо се изборити са свим недаћама.

Организатор фестивала и ове године је Туристичка организација града Шапца.
-Увек се, у спрези са ружарима из Липолиста који се породично деценијама баве ружом, трудимо да заједнички креирамо фестивал. Поред изложбе цвећа, избора за најлепши штанд, аранжман, најбољи асортиман, који ће се десити у Липолисту у суботу, централног дана фестивала, имаћемо и бројне друге програме у граду. Поделом ружа и вожњом фијакером позваћемо наше суграђане да нам се придруже у Липолисту. Дивна ствар је концерт етно групе Калем у Дуњића кући који се својим репертоаром уклапају у концепт фестивала. Фестивал јесте промоција произвођача ружа, али и промоција сеоског туризма и бројне туре из различитих градова Србије најавиле су се да ће доћи да посете најмириснију манифестацију у Србији, рекао је Душан Симић, директор ТОШ-а.

Повељу и прстен пријатељства ове године добиће Тамара Грујић, водитељка и аутор емисије “Са Тамаром у акцији“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa