Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Праћење иновација и трендова неопходно је за успешну производњу
Инжењер заштите биља, Немања Нинковић, руководилац стручне службе компаније Галеника фитофармација

Праћење иновација и трендова неопходно је за успешну производњу

Сам квалитет и атрактивност студија су утицале да схватим да је заштита биља оно чиме желим увек да се бавим. Предмети су конципирани тако да прате актуелности и развој науке у заштити биља у свету што је јако важно у данашње време интезивне пољопривредне производње по савременим принципима и технологији
Заштита биља је једна од најзначајнијих карика између науке и квалитетне пољопривредне производње. У време интезивне пољопривредне производње, наука и инжењери заштите биља увек су истакнути и тражени кадрови. Такав пример пружа нам и струковни инжењер Немања Нинковић. Његов каријерни пут може се укратко описати релацијом од пољопривредног произвођача жељног знања до руководиоца стручне службе компаније Галеника фитофармација.

-За успешну воћарску производњу морају се константно пратити нова достигнућа, иновације и трендови. У циљу да своју производњу јагоде и стабластог воћа подигнем на виши ниво, уписао сам струковне студије Заштите биља на Академији струковних студија у Шапцу. Првобитна замисао била је да своје знање оплеменим, стекнем нове вештине и праксу, а све то да применим и усмерим на своју производњу. Оно што нисам очекивао у самом старту, морам признати, јесте да заштита биља постане мој животни позив- изјавио је Немања Нинковић за „Глас Подриња“ и додао:

-Сам квалитет и атрактивност студија су утицале да схватим да је заштита биља оно чиме желим увек да се бавим. Предмети су конципирани тако да прате актуелности и развој науке у заштити биља у свету што је јако важно у данашње време интезивне пољопривредне производње по савременим принципима и технологији. Велик број нових тема и нових сазнања који су вредни дискусије, и за то су наставници увек били на располагању, увек спремни да помогну и да нове информације учине доступним уз појашњење, практичне примере и слично.

„Посебно ми је драго што много својих колега још из периода студија на Академији виђам и данас на значајним позицијама у својим фирмама, пољопривредним апотекама, компанијама и слично. Наравно да сам задржао контакте и са професорима и сарадницима са Академије. Неретко се консултујем, делим фотографије симптома, размењујемо мишљења...увек су ту за сарадњу и помоћ. Тако да се њихова брига за нас студенте не завршава онога дана када дипломирамо, већ то траје и касније, и ја сам им јако захвалан на томе.“


По Немањиним речима, оно што је за једног стручњака у формирању јако важно јесте спој теорије и праксе. Током школовања, управо то му је било омогућено.

-Имали смо практичну наставу у школском воћњаку, на школским машинама и уређајима, на терену, на њивама, директно у производњи. Поред тога, имали смо и посете сајмовима, различитим хемијским компанијама и задругама. И ето, после само две године од завршетка студија запослио сам се управо у компанији коју смо посећивали као студенти и надали се таквом радном месту. По завршетку студија радио сам у пољопривредној апотеци као стручно лице за заштиту биља. Знање које сам понео из Академије а надограђивао праксом и вештинама препознати су од стране Галенике фитофармације- објашњава руководилац стручне службе компаније Галеника фитофармација и поручује:

-Заштита биља је струка која вас константно држи у форми и кондицији. Увек је интересантно и динамично, нижу се нова сазнања, нове информације, огледи, резултати, повезивање много различитих области, упознавање нових колега и стручњака. Данас сам руководилац стручне службе Галенике фитофармације, са поносом, а у циљу даљег личног усавршавања уписао сам и мастер струковне студије на Академији струковних студија у Шапцу, Менаџмент у агробизнису.“

Најновији број

20. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa