Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РЕЧ ДВЕ О ПРАВИМА ЖИВОТИЊА

Закон јасан - злостављање животиња је кажњиво

До пре коју годину у Србији је било нормално да муж туче жену. Сматрало се да на то има право, његова је. Онда су пооштрене казне, закон је почео ригорозније да се примењује, па су сви научили да жена не сме да се туче. Наравно, увек ће бити оних који то и даље раде, али свесни да чине кривично дело и да за то могу одговарати пред судом.

Нажалост, иако смо увелико у 21. веку и даље је огроман број оних који мисле да људи који имају љубимце са њима могу да раде шта желе. Комшије не интересује ко шта ради у свом дворишту ако мучи пса, али их интересује ко је довезао комшиницу, што је нека друга прича.

Много ће воде протећи Савом док на овом поднебљу не схвате да и животиње имају своја права, да се не могу „бацити“ кад досаде, као старе ципеле, да се не могу држати у нехуманих условима. Ко то не може да испуни, просто је – не треба да има љубимца.

Народна скупштина Републике Србије је Закон о добробити животиња донела 29. маја 2009. године, који је почео да се примењује од 10. јуна исте године.

-Овим законодавним потезом наша држава се сврстала у ред европских држава које посебним законом штите животиње и њихову добробит. Иначе, на европском правном простору, према доступним подацима, нема држава које немају закон којим се обезбеђује интегрална заштита животиња. Република Србија, из више разлога, не сме да буде изузетак по овом питању које се убраја у рад цивилизацијских тековина, наводи начелник Градске управе Александар Јовановић.

Најконкретније су одредбе члана 269. Кривичног законика, које гласе:
„(1) Ко кршећи прописе убије, повреди, мучи или на други начин злоставља животињу, казниће се новчаном казном или затвором до две године.
(2) Ако је услед дела из става 1. овог члана дошло до убијања, мучења или повређивања већег броја животиња, или је дело учињено у односу на животињу која припада посебно заштићеним животињским врстама, учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до три године.
(3) Ко из користољубља организује, финансира или је домаћин борбе између животиња исте или различите врсте или ко организује или учествује у клађењу на оваквим борбама, казниће се затвором од шест месеци до три године и новчаном казном“.

-Одлука о држању домаћих животиња на територији града донета је 2016. године, од када је више пута мењана и допуњавана, ради усклађивања са прописима и прилагођавања променама у области коју регулише. Последња измена и допуна донета је 2021. године. Међутим, изменама нису обухваћене бројне одредбе Закона о добробити животиња (“Сл. гласник РС“, бр. 41/09), као и низ подзаконских аката, који у овој области уводе значајне промене, првенствено у погледу услова и начина држања животиња, држања кућних љубимаца, заштите њихове добробити, права и обавеза власника и држалаца животиња, као и права и обавезе јединице локалне самоуправе. Из наведних разлога, било је неопходно израдити нову Одлуку, наводи Јовановић.

Нова Одлука донета је на последњој седници Скупштине града, одржаној на дан изласка овог броја „Гласа Подриња“. Овом темом бавићемо се и у наредних неколико бројева, а у следећем ћемо писати о детаљима нове Одлуке о држању домаћих животиња на територији града, која је умногоме повољнија по животиње од претходне, али ће створити и веће обавезе за власнике што би требало да разултира чистијим јавним површинама и мањим ометањима грађана од стране паса.
М.Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa