Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Летњи месец и природа

Доба алергија

Лето уз све лепоте и радости за љубитеље топлог времена многима доноси и дуге седмице борбе организма са бројним алергенима и све пропратне појаве попут повећаног лучења секрета, кашља, кијавице, док код тежих случајева нису искључене ни озбиљне здравствене компликације посебно уколико се не користи адекватна терапија.

Током јуна највећа могућност алергијских реакције услед велике концентрације полена присутна је код особа алергичних на траве, боквицу и коприву. Први део месеца би требало да буде тежи, али су рекације могуће и у завршним данима јуна. Концентрација полена коприве је велика и током јула.

Фото: Pixabay


Јул је месец у коме би пороблеме могли имати и особе алергичне на пелин, посебно у другој половини јула, а август је добро познато по лошем свима којима потешкоће ствара коров амброзија, најзаступљенији вид алергије код нас. Током августа и првог дела септембра је свеприсутан.

У првим месецима јесени концнетрација алергена слаби док су новембар и децембар једини месеци без изражених изазивача алергије. Сви поменути изазивачи (трава, боквица, киселица, коприва, штир, пелин, амброзија) присутнио су током позног пролећа и летњих месеци, но концентрација је у одређеним периодима мања, те је и могућност реакција мања.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa