Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

АХВАЛНОСТ ДОБРОВОЉНИМ ВАТРОГАСНИМ ДРУШТВИМА

Велика помоћ током поплава

Начелник одељења за ванредне ситуације Шабац, Иван Спајић, захвалио се у име Сектора, добровољним ватрогсаним друшвима “Грушић“ и “Видојевица“ на пруженој помоћи током поплава које су задесиле ову територију крајем маја и почетком јуна. Том приликом предао им је и писмо - захвалницу коју им је упутио начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић.

-Несебично сте пружали помоћ на заштити и спасавању становништва у последњим поплавама. Захваљујем вам се у своје и име Сектора за ванредне ситуације. Поред свих субјеката који редовно учествују у акцијама заштите и спасавања били сте неко ко је изнео велики терет. Одазвали сте се свим својим капацитетима и одговорили на опасности и изазове који су нас задесили. Одговорно и храбро сте приступили свим задацима и на терену показали да сте јако битан елемент система и да сте оперативна снага на коју професионалне јединице могу да рачунају. Знамо да можемо ра рачунамо на вас, не само да водите рачуна о својим мештанима, него и шире, рекао је Иван Спајић.

Командант ватрогасно-спасилачког батаљона Шабац Бојан Милинковић такође се захвалио у своје и име професионалне ватрогасне јединице којом руководи.

Милорад Шовић, председник ДВД “Видојевица“ из Лешнице навео је да им је ово једно од првих признања које су добили за више од 40 година постојања.

Припадници ДВД “Видојевица“ одазвали су се позиву који им је 30. маја увече упутио председник месне заједнице. Прво су били ангажовани на црпљењу воде која је ушла у школу и спортску халу.

-Негде до 2.00 сата ноћу смо црпели воду пумпана из ових објеката. Следећег дана, рано ујутру поново смо позвани. Била је угрожена стока у шест, седам домаћинстава. Воду смо извлачили у поток. Добили смо у међувремену позив да је вода ушла и у једну кућу и у подрум у другој. Тамо смо такође извукли воду, а након тога имали смо још пар ситнијих интервенција. Били смо ангажовани два дана и једну ноћ непрестано, навео је Слободан Арсеновић, командир ДВД “Видојевица“.

ДВД “Грушић“ исте вечери имао је доста посла у свом селу. Људи у кућама нису били угрожени, али јесу они који су се у аутомобилима нашли на путу који је поплавила Думача.

-Када је киша почела није изгледало да ће се толико погоршати и да ће доћи до изливања знатно већег него 2014. године. Тада је под водом било око 50 хектара и пут није пресечен. Након тога корито реке је чишћено, али се сада под водом нашло око 70 хектара и на главном путу је било око 80 центиметара воде. Прво смо извлачили јеног дечка из суседног села ком се комби угасио у води. Након њега наишли су пчелари, отац и син из Новог Сада, који су превозили пчеле у приколици. Били су потпуно мокри. Одвели смо их у Дом културе где смо наложили ватру да се угреју и донели им суву гардеробу. Коловоз се од воде није видео, али неки су покушали да прођу, међу њима је била и хладњача са јагодом која је слетела са пута. Једини излаз из села и веза тог дела Поцерине био је стари, аустроугарски пут ка Јевремовцу. Срећом, вода се брзо повукла. Све време смо били у контакту са Штабом за ванредне ситуације и ЈКП Инфраструктура, наводи командир ДВД “Грушић“ Бранислав Лазаревић.

Такође, ишли су и до манастира Радовашница како би известили Штаб о томе какво је тамо стање.
Последње поплаве показале су колики је значај добровољних ватрогасних друштава, не само на гашењу ватре, него на помоћи локалном становништву у свакој ванредној ситуацији. ДВД “Видојевица“ најстарије је на овом подручју, док је ДВД “Грушић“ још увек најмлађе, али уједно и једно од првих формираних у Србији од увођења новог Закона о добровољном ватрогаству. Њиховим путем кренуо је и Прњавор, али нажалост и даље су једино ДВД у Поцерини.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa