Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Е-ЦИГАРЕТЕ СВЕ ПОПУЛАРНИЈЕ МЕЂУ ДЕЦОМ И МЛАДИМА

Опасност у облаку електронског дим

„Деца почињу да пуше електронске цигарете вероватно заваравајући се да су оне мање штетне него обичне. Никотин доводи до лучења допамина, хормона среће, што изазива физичку зависност. Психичка зависност настаје као последица стварања навике да се у одређено време запали цигарета, уз кафу, после ручка, у друштву...“ наводи педијатар пулмолог др Даница Васић Сушић
Електронске, односно е-цигарете јесу уређаји који помоћу батерије загревају течност при чему се ствара пара коју корисник инхалира. Течност која се налази у њима садржи никотин, различите ароме, али и бројне хемикалије.

Сматрају се мање штетним од традиционалних цигарета, јер не садрже поједине штетне материје, али и у њима има токсичних супстанци, а дугорочни ефекти њихове употребе још увек нису познати, јер се ради о релативно новом производу.

Не стварају непријатне мирисе попут класичног дувана, имају различите укусе, дозвољено их је користити тамо где је забрањено пушење, а и изглед им је атрактиван. Због свега наведеног веома су популарне међу младима.

Физичка зависност изазива никотин који је доказани узрочник многих канцерогених обољења, не само карцинома плућа, него и бешике, јетре, желудца, простате, поготову код младих људи


Педијатар пулмолог Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ др Даница Васић Сушић упозорава да је оно што је најопасније у е-цигаретама управо никотин, да стварају тројаку врсту зависности, као и да је посебо штетно када труднице конзумирају цигарете. Наводи да је постао тренд да се класичне цигарете замењују електронским, а да томе иде у прилог могућност њиховог конзумирања у затвореним просторима и радним просторима, па чак и у здравственим установама.

-Деца почињу да пуше електронске цигарете вероватно заваравајући се да су оне мање штетне него обичне. То им је сада део имиџа. Поражавајућа је статистика да је свако седмо дете до 8. разреда пробало да пуши, а да је сваки пети средњошколац пушач. Има деце која већ са осам, девет година први пут пробају цигарете, то није чест случај, али их има. Деца имитирају вршњаке, желе да буду „ин“, друштвено признати у одређеним друштвеним групама које су популарне и због прилагођавања почињу да пуше, каже др Васић Сушић.

Истиче да електронске, као и обичне цигарете изазивају прихичку, физичку и социјалну зависност код младих. Најопаснији у њима је никотин који је сам по себи смртоносни отров.

Важна улога родитеља
Наша саговорница наводи да родитељи треба да саветују своју децу. Међутим, проблем је када је родитељ и сам пушач.
-Код нас у друштву много и деце и родитеља пуши. Генерално смо окренути нездравом начину живота. Родитељи треба да саветују своју децу. Деца се углавном угледају на друштво и битније им је мишљење вршњака. Родитељи треба и да гледају са ким се дете дружи, уколико се дружи са децом која пуше тешко да ће и оно то избећи. Тешко је, међутим, када родитељи пушачи саветују дете да не пуши, каже др Даница Васић Сушић.


-Физичка зависност изазива никотин који је доказани узрочник многих канцерогених обољења, не само карцинома плућа, него и бешике, јетре, желуца, простате, поготову код младих људи. Никотин доводи до лучења допамина, хормона среће, што изазива физичку зависност. Психичка зависност настаје као последица стварања навике да се у одређено време запали цигарета, уз кафу, после ручка, у друштву... Социјална зависност се огледа у томе да се млади деле по групама, на пушаче и непушаче, објашњава др Васић Сушић.

Код нас постоје саветовалишта за одвикавање од пушења, али за одрасле. Сматра се да на децу још увек могу да утичу родитељи и педијатри.

Фото: Pixabay


-Деси се често да родитељ примети да дете пуши, алармира нас и када му објаснимо све последице и едукујемо га дете престане са тим. Моји пацијенти су деца са астмом, са проблемима са плућима и деси се да се након година лечења и коначног излечења повуку за друштвом и пропуше, а то је сигуран пут у повратак у болест, каже др Васић Сушић.

Жене неретко и у трудноћи настављају да пуше. Наша саговорница истиче да тако настаје велика штета по дете које није још ни рођено.

Деца почињу да пуше електронске цигарете вероватно заваравајући се да су оне мање штетне него обичне


-Када трудница пуши чист отров преноси на нерођено дете. Наравно да то може да остави последице. Дете се рађа са мањом тежином и неразвијеним плућима подложнијим инфекцијама. Никотин не утиче само на плућа, него доводи и до промена на крвним судовима, што значи да утиче на све органе, истиче др Васић Сушић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa