Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Др Мирјана Станковић о значају имунизације против ХПВ вируса

Превенција, едукација и информисаност

Карционом грлића материце најчешће изазива хумани папилома вирус (ХПВ), а једина сигурна заштита је вакцина. Она је у Србији доступна од протекле године, бесплатна је за све дечаке и двојчице од 9 до 19 година
Свакога дана у Србији четири жене оболе, а две умру од рака грлића материце. Званични здравствени подаци изнети у претходној реченици нашу земљу сврставају у врх неславне европске статистике.

Карционом грлића материце најчешће изазива хумани папилома вирус (ХПВ), а једина сигурна заштита је вакцина. Она је у Србији доступна од протекле године, бесплатна је за све дечаке и двојчице од 9 до 19 година. Ипак, бројне заблуде, недумице и све гласнији противници имунизације утицали су на мали одзив родитеља, деце и младих. Питање вакцинације против инфекција хуманим папилома вирусима (ХПВ) није само питање личног односа према здрављу, оно је питање јавног здравља нације.

О значају вакцинације, едукацији, превенцији и (не)довољној информисаности грађана о ХПВ вирусу разговарали смо са докторком Мирјаном Станковић, педијатром из Дома здравља „Др Драга Љочић“.

-ХПВ је скраћеница за хумани папилома вирус. Ово је група вируса који инфицирају кожу, или различите слузнице (као на пример у устима, или грлићу материце). Већина инфекција није опасна, али одређени типови ХПВ-а могу изазвати гениталне брадавице и неколико врста рака од којих је најважнији рак грлића материце, али и карцином усне дупље. Када је реч о вакцини, Гардасил штити од девет различитих типова тог вируса, међу њима су два типа која су узрочници готово свих канцера грлића материце, и оних који изазивају и који доводе до обољења гениталија. Од када је вакцина регистрована користи се у 140 земаља широм света. Негде је обавезна, а негде је то на добровољној бази. У Србији од 2022. године започета је вакцинација као препоручена за узраст од 9 до 19 година. Вакцину могу да приме и девојчице и дечаци. Подједнако је важна за оба пола. А овај узраст је одабран, јер је најбоље да вакцину приме они који нису ступили у сексуалне односе. Такође, имуни одговор организма је бољи у поменутој старосној доби. Млади од 9 до 15 година добијају две дозе, а размак између њих је шест месеци, максимум годину дана. За оне старије од 15 година предвиђене су три дозе. Потребна је сагласност родитеља, или старатеља за малолетне особе које желе да приме вакцину.

Плакета „ВеличанствеНЕ ХПВ“ за Дом здравља
На Деканату Медицинског факултета Универзитета у Београду Удружење за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори“ доделило је плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ“ институцијама и појединцима који су највише допринели у подизању свести опште и стручне јавности, као и обухвату имунизације против ХПВ. Од 158 Домова здравља у Србији награђено је седам, а међу њима и Дом здравља “Др Драга Љочић” Шабац.
-Наш Дом здравља има око 10% вакцинисане деце, што сматрамо да је за веома добро за период од годину дана када се узме у обзир да је вакцина препоручена, не обавезна. Настављамо са едукацијом родитеља, деце, како би сачували своје здравље.


Често се говори о последицама ХПВ вируса, али се понекад занемари чињеница да вирус може неопажено да буде присутан у организму.
ХПВ инфекције углавном пролазе спонтано, без изражених симптома. Али вирус може да се задржи две године у организму, односно гениталијама и слузокожи. Самим тим, без симптома заражени постају преносиоци. То могу бити и мушкарци и жене. Током свог живота више од 80 одсто сексуално активних људи ће бити инфицирано једним или више типова овог вируса. Неки од сојева овог вируса узрокују рак грлића метерице, вулве, вагине, ануса и пениса. Због тога је вакцина најбоља заштита. Студије су показале да вакцина штити од заразе ХПВ вирусом најмање десет година. Неке студије указују да је вакцина веома делотворна и да смањује број случајева рака грлића материце за скоро 90 одсто. Ако је неко имао ХПВ инфекцију, то не значи да је та особа стекла имунитет и да је заштићена. Организам уз вакцину ствара антитела у читавом организму што је и циљ. Наравно да поред вакцине не треба занемарити и превентивне прегледе. Потребно је редовно ићи на прегледе код гинеколога, уролога, водити рачуна о свом здрављу.

Дом здравља „Др Драга Љочић“ активно учествује у ширењу свести о значају превенције.
Од јуна 2022. године активно радимо на ширењу свести и знања о ХПВ вирусу, као и вакцини. Трудимо се да родитеље, младе упознамо са значајем превентивног деловања. Из искуства могу да кажем да они који су у породици имали историју неког карционома, посебно репродуктивних органа увидели су значај превенције и одабрали су да њихова деца приме вакцину. Увек смо на располагању младима, родитељима за све недоумице, питања. Мислим да је антиваксерски лоби последњих година утицао на негативан став према вакцинама. То је веома штетно, јер многе болести могу да буду спречене. Када говоримо о ХПВ вирусу и заштити, многе земље су увеле обавезну вакцинацију. Ако погледамо Аустралију, Скандинавију и Западну Европу, тамо је проценат ХПВ вируса смањен за 80%.

Колико је значајно изградити поверење на релацији здравствени радник -пацијент?
-Веома је важно поверење између лекара и пацијената. Не само по питању вакцинације, већ и других сегмената здравља. Мислим да је едукација неопходна. Због тога је Дом здравља организовао низ посета образовним установама и школама како бисмо разговарали са родитељима, просветним радницима. Приметили смо да се средњошколци интересују више, посебно ученици Медицинске школе, те да и своје вршњаке саветују да приме вакцину. Оно што је интересантно је да то ипак више чине девојчице, иако је препорука идентична и за дечаке.


Поменули сте да је већи проценат вакцинисаних девојчица. Шта видите као разлог за мањи одзив дечака, односно младића?
Приметили смо да у породицама које имају мушку и женску децу, да су деца вакцинисана без обзира на пол, а у породицама где су само дечаци нису. Мислим да је то до нашег менталитета. Можда сматрају да ако дечак не може да оболи од рака грлића материце није потребно ни да се вакцинише. Али он може да добије другу врсту карцинома, да пресне вирус на своју партнерку. Размишљање да то не утиче на њих директно није тачно.

Када је реч о ХПВ вакцини постоје бројне недоумице, предрасуде и страхови. Најчешћа је да она изазива стерилитет.
Нико од мојих пацијената се није жалио на бурне реакције, или нежељена дејства. Нормално је да место убода буде осетљиво, болно, али то није бурна реакција. Вакцина је апсолутно безбедна. Рађене су бројне студије које ово потврђују. Рађена су детаљна истраживања и испитивања. Не уноси се вирус у организам, већ протеин сличан вирусу. Не постоји шанса да се заразите путем вакцине. Не штети здрављу, може да буде само корисна. Понављам да суграђани увек могу да дођу на разговор како бисмо отклонили све недоумице. Месец март је посвећен борби против карцинома, те је уједно и месец отворених врата у Сужби дечје здравствене заштите Дома здравља. Сви занитересовани који желе да њихова деца приме вакцину сваког викенда у периоду између 8 и 18 часова могу доћи без обзира да ли њихов изабрани лекар тада ради, или не.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa