Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У славу лика и дела великог научника

Откривање бисте Николе Тесле и пригодан програм за Дан науке у ЦСУ

Сценско- драмски приказ живота великог научника, уз музичку подлогу, приредиле су професорке Снежана Шалаи Тибор, Снежана Поповић и Данијела Станојловић и ученици ОШ „Вук Караџић“.
Дан науке обележен је у уторак у Центру за стручно усавршавање Шабац (ЦСУ), у присуству директора ЦСУ Бранка Филиповића и гостију, оснивача и председника Теслине научне фондације из Филаделфије Николе Лончара и потпреседнице Наде Мартиновић.

Три радионице
Сценско- драмски приказ живота великог научника, уз музичку подлогу, приредиле су професорке Снежана Шалаи Тибор, Снежана Поповић и Данијела Станојловић и ученици Основне школе „Вук Караџић“. Након пригодног програма, у дворишту је откривена биста Николе Тесле, урађена уз подршку Фондације.

-Настављамо да различитим програмима промовишемо лик и дело Николе Тесле. Гости су нам покретачи те иницијативе из Теслине фондације из Америке, са идејом да се он што више помиње и проучава по школама, да што више наше деце следи Теслино дело, па да почну да се баве науком, истраживањем и да буду успешни у свом раду. Захваљујући Фондацији добили смо бисту Николе Тесле коју смо поставили и открили у дворишту. На програму су три радионице: на тему обновљивих извора енергије, чији су реализатори професор Милан Савић и ученици Техничке школе Шабац, калиграфска, коју воде професорка Јасмина Јанић и ученици ОШ „Мајур“ и трећа је на тему физике и Теслиних изума- рекао је Филиповић.

Председник Фондације Никола Лончар сматра да је много важно деци показати да се истрајност исплати.

Озбиљан приступ и рад до остварења сна
-Добар део мог живота је везан за Шабац, јер су се моји производи сигурносне опреме производили овде, па сам често долазио. Лепо је видети Парк науке, ову зграду и децу која су припремила тако леп програм. Показују озбиљан приступ и прилично сам сигуран да ће млади имати доста доброг да науче овде. Најважније је да се успостави добра сарадња са свим основаним Тесла клубовима, у којима је доста наше деце по свету, највише у Америци. Битно је да деца долазе на летњу размену, да се посећују, комуницирају. Још много важније је да развијемо код деце карактер и мотивацију. То је јако добро функционисало у Америци зато што је неко ко је дошао са неколико центи у џепу направио индустријску револуцију. Тесла је за мене био икона. Не можемо сви да будемо Тесла, али ако вредно радимо, увек можемо да остваримо свој сан- нагласио је Лончар.

Он је рекао да је 85 школа изразило интересовање за отварање Теслиних клубова, те да је идеја да се направи дигитална платформа на којој би сви ти клубови могли да функционишу и размењују искуства и са клубовима у Америци и свету. Клуб Николе Тесле отворен је у Шапцу уз подршку Теслине научне фондације из Филаделфије, а на иницијативу професорке физике Мирјане Божић.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa