Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Град Шабац и програм Подршка Европске уније социјалном становању

Нови дом за 70 корисника 23 стана у Шапцу

Реч је о припадницима четири осетљиве групе становништва: ромска популација, породице у којима је особа са инвалидитетом, жене жртве породичног насиља и млади који излазе из система социјалне заштите
Град Шабац и програм Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији (EU SHAI) организовали су прошлог четвртка свечану церемонију поводом доделе кључева и усељења 70 корисника у 22 новоизграђена објекта са 23 стамбене јединице за социјално становање у Шапцу у улици Боже Милановића у насељу Триангла. Реч је о припадницима четири осетљиве групе становништва: ромска популација, породице у којима је особа са инвалидитетом, жене жртве породичног насиља и млади који излазе из система социјалне заштите.

Град Шабац у партнерству са ЦСР Шабац и Каритасом Шабац
Кључеве су уручили: градоначелник Шапца др Александар Пајић, представница Делегације ЕУ у Србији Елвира Ангуло Родригез, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и представница вишедржавне канцеларије УНОПС-а Србија Далиборка Колар.

За боље сутра
Огњен Чолић у домаћинству живи са мајком. Завршио је Шабачку гимназију и уписао Машински факултет у Београду.
-Живео сам код Аутобуске станице у баракама, где услови нису баш прикладни за живот. Нови дом нам је улио нову наду за нови почетак. Ово је много за нас. Хвала и Граду и свима који су учествовали у овоме. Мајка је отишла доста раније у инвалидску пензију. Изборила се да завршим школу и хвала јој на томе. Било је тешко, али су уз мене били другови, професори, сви су ми помагали, тако да смо успели некако да пребродимо све препреке- прича Чолић.


Пројекат у нашем граду спроводи Град Шабац у партнерству са Центром за социјални рад Шабац и Каритасом Шабац. Како је рекао градоначелник, 70 грађана добија домове завршене уз помоћ ЕУ, Министарства и других партнера.

Фото: "Глас Подриња"


-Сви заједно живимо у граду који води одговорну социјалну политику где су нам грађани приоритет, без обзира на верску, националну припадност, ниво образовања. Ово је град истих права за све грађане који у њему живе. Управо из тих разлога осетљиве групе за нас представљају приоритет и ми смо заједно са ЕУ финансирали овај пројекат вредан више од милион и 100 хиљада евра. Град Шабац је из буџета издвојио 260 хиљада евра, ЕУ 848 хиљада евра. Заиста смо се потрудили да у рекордном року добијемо употребне дозволе за објекте, који су потпуно опремљени. Надам се да ће корисници уживати у својим новим домовима. Потрудили смо се да пројекат буде одржив, да радимо на запошљавању људи и да им омогућимо да могу да зараде- рекао је Пајић.

Елвира Ангуло Родригез је подсетила да су објекти изграђени захваљујући програму Европске уније укупне вредности 27 милиона евра.

Фото: "Глас Подриња"


-ЕУ је заједно са Градом и имплементационим партнером обезбедила одржива решења за становање, али заједно са мерама за активну инклузију за најрањивију популацију. ЕУ ја највећи донатор у Србији генерално, а посебно у области социјалне инклузије. Последњих година ЕУ је донирала преко 115 милиона евра да побољша животни стандард најугроженијег становништва широм земље. Верујемо да је имати свој прави стварни дом први корак ка бољем животу и привилегија ми је да поделим овај тренутак са вама и да видим да ЕУ има стварни утицај на животе грађана- истакла је Ангуло Родригез.

Подршка рањивој популацији
Директорка администрације УНОПС-а Србија Далиборка Колар напоменула је да се програм који се бави социјалним становањем и активном инклузијом спроводи у још 18 других градова и општина широм Србије и кроз њега је 380 породица започело нови живот, додајући да је Шабац изнео пројекат „са високим степеном професионалности и партнерства“.

Много значи
Зорица Љубомировић, мајка два дечака и једне девојчице, удовица је седам и по година.
-Веома сам захвална, нама нови дом јако много значи. Баш смо били у тешкој ситуацији. Сама се борим са троје деце ових седам и по година. Становали смо у улици Милорада Шапчанина у кући са заједничким двориштем, нису били добри услови за живот. Радила сам у Лозници и била сам принуђена да дам отказ пошто су ми укинули превоз, али се надам да ће ме до краја месеца овде у Шапцу позвати поново, пошто сам се одмах пријавила и имам искуства у послу. Велики сам борац, по струци сам израђивач хемијских производа, знам добро енглески језик и најбитније је да сам се заиста показала као одговорна и вредна где год сам радила. Сама без ичије помоћи сам се борила да одгајим и школујем децу и да ником ништа не дугујем. Девојчица је матурирала у средњој школи као одличан ђак, завршила је курс преко пројекта, ја сам завршила за геронтодомаћицу. Верујемо да ће нам то отворити нове могућности за посао- прича Зорица.


Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог честитао је Граду и партнерима на томе што су захтеван пројекат привели крају.

-То потврђује да је Србија држава која хоће да се оствари социјална правда и да ми живимо у држави која хоће снажно да се оствари начело равноправних грађана. Град Шабац је показао високу осетљивост за остваривање социјалне праведности и стварање једнаких шанси за оне који су из неких разлога у неравноправном положају управо кроз програм социјалног становања и пратеће програме за снажнију инклузију- подвукао је Жигманов.

Фото: "Глас Подриња"


Кориснице Јелена и Даница Ђукановић обратиле су се у име нових станара изграђених објеката.

-Дали сте огроман допринос у виду великодушне донације да нам помогнете у решавању стамбеног питања. Ми смо ту да оправдамо поверење које нам је дато, јер смо изабрани као корисници станова. Велика захвалност донаторима, ЕУ и Градској управи, свим учесницима који су се јако трудили и великог срца учествовали у реализацији овог пројекта. Хвала на исказаном сензибилитету према групама рањиве популације- поручиле су оне.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa