Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Сава појачава ризик ширења заразе
АФРИЧКА КУГА СВИЊА У МАЧВАНСКОМ ОКРУГУ

Сава појачава ризик ширења заразе

Неопходно је да власници свиња сваку промену здравственог стања свиња одмах пријаве надлежној ветеринарској служби и ветеринарској инспекцији. Од изузетне је важности спровођење биосигурносних мера, јер се ради о болести против које нема лека и не постоји вакцина
Недавно су се појавили први случајеви заразе афричке куге свиња (АКС) у Мачванском округу, у Прову и Липничком шору.
Контактирали смо Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства које је навело разлоге због којих је, услед близине реке Саве, ризик ширења болести појачан у нашем округу.
- Први је да се у приобаљу реке, које је шумовито и пуно растиња, може наћи већи број дивљих свиња као потенцијалних преносиоца вируса АКС. Могуће је да нека дивља свиња и угине од ове болести, а да се леш дуже време задржи у растињу и неприступачним пределима. С обзиром да је вирус АКС изузетно отпоран у спољашњој средини и може дуго да опстане у остацима леша дивље свиње, наведене околности могу допринети даљем ширењу АКС. Други разлог је да се у реци могу наћи лешеви угинулих свиња које могу бити потенцијални извор и разлог даљег ширења ове болести. Неодговорност појединих власника свиња који лешеве угинулих свиња бацају у водотокове такође доприноси ширењу ове болести, наводе из Министарства.

Неопходно је да власници свиња сваку промену здравственог стања свиња одмах пријаве надлежној ветеринарској служби и ветеринарској инспекцији. Од изузетне је важности спровођење биосигурносних мера, јер се ради о болести против које нема лека и не постоји вакцина.

Фото: Pixabay


- Вирус АКС је изузетно отпоран у спољашњој средини, лако се преноси контактом заражених са здравим свињама; исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране; контаминираном храном, водом; одећом и обућом; контаминираним предметима и опремом; превозним средствима; стајњаком; лешевима угинулих и закланих животиња и глодарима, додају из Министарства.
Такође, вирус АКС преноси се и због лоших биосигурносних мера на газдинствима у којима се чувају и узгајају свиње, али и немарности власника животиња по питању спровођења превентивних мера.

- Не хранити свиње помијама; избегавати пашно држање свиња; спречити директан контакт са дивљим свињама ; особе које су биле у контакту са дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу; обавезна пријава сваке болесне, или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару; поставити дезобаријере на улазу и излазу у објекат где се држе свиње, апелују из Министарства.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa