Инфо

7. септембар 2023.7. сеп 2023.

Подстицаји за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура за 2023. годину

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања, расписало је Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне производње биљних култура за 2023. годину.

Подстицаји се остварују за инвестиције за набавку нових машина и опреме, и то:
1) примарну производњу биљних култура у заштићеном простору,
2) примарну производњу воћа и грожђа,
3) примарну производњу поврћа, цвећа, ароматичног и лековитог биља,
4) убирање воћа, грожђа, поврћа, цвећа, ароматичног и лековитог биља,
5) примарну производњу житарица, индустријског и крмног биља,
6) обраду земљишта, заштиту биљака од болести и града, корова и штеточина, прихрањивање/ђубрење, бербу и транспорт примарних пољопривредних производа и
7) наводњавање биљних култура.

Право на подстицаје остварује физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник, привредно друштво, земљорадничка задруга, средња школа, научноистраживачка организација, манастир и црква, ако је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу, има уписано пољопривредно земљиште под производњом одговарајућих врста биљних култура и површина, прописаних правилником, у зависности од предмета инвестиција, да је извршило обнову регистрације за текућу годину у оквиру софтверског решења еАграр, уколико је у потпуности реализовао инвестицију у периоду од 1.марта 2022.године, а најкасније до дана подношења захтева.

Захтев за остваривање права на подстицаје подноси се електронски, у online форми, непосредно у оквиру софтверског решења еАграр у периоду од 7. августа 2023. године до 7. септембра 2023. године, закључно.

Уз електронски захтев подноси се и одговорајућа документација у електронској форми, прописана Правилником.

Износ подстицаја је 50% од вредности реализоване прихватљиве инвестиције, без пореза на додату вредност, односно у максималном износу од 65% од вредности реализоване прихватљиве инвестиције, без пореза на додату вредност, у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди.
Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари по захтеву за једну календарску годину износи 800.000 динара.
Саветодавац за агроекономију Мирјана Милошевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa