Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Међународни дан прве помоћи

Знање које спашава живот

Овогодишњи слоган „Прва помоћ у дигиталном свету“. Вештина које је потребна сваком и може бити најважнији корак у спашавању живота. Полигон је демонстрација за све суграђане, а волонтери, ученици и медицински раднци су ту за свако питање
Прва помоћ пружена на адекватан начин није само први корак, припрема за интервенцију стручних особа, већ и најважнији тренутак који прави разлику. Традиционално, у сусрет међународном дану Прве помоћи грађани на Тргу шабачких имају прилику да присуствују симулацији ситуација које изискују прву помоћ.

Фото: "Глас Подриња"


Различите врсте траума и адекватне реакције на полигону су демонстрирали волонтери Црвеног крста Шабац, ученице Медицинске школе уз екипе Дома здравља.

-Ово је прилика за да суграђане упутимо у пружање прве помоћи, укажемо на њен значај и оснажимо заједницу спремајући и охрабрујући људе да буду спремни да помогну када ситуација то захтева. Ове године указујемо и на значај дигиталног света као места где се такође могу стећи важна знања - истакла је др Јасмина Станковић директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.

Фото: "Глас Подриња"


Презентација помоћи која живот може да значи и полигон су део обележавања Дана прве помоћи.
-Кроз јавни час упознајемо грађане са вештином пружања прве помоћи и њеном значају. Уз партнере са којима реализујемо данашњи полигон, одличну сарадњу имамо и са Општом болницом Шабац и регионалним Заводом за јавно здравље. У суботу ћемо на интернет платформама ЦК Шабац презентовати начине пружања прве помоћи за све категорије становништва - рекао је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац.

Екипе Медицинске школе “Др Андра Јовановић” годинама су најбоље у Србији на такмичењима у пружању прве помоћи и овој вештини поклањају посебну пажњу. Уз екипу четврте године, на Трг су довели и ученике прве године који знања стичу посматрањем симулације на полигону.

Знање за истинску помоћ
Светски дан прве помоћи глобално се обележава сваке друге суботе у септембру. Основала га је Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC) 2000. године и од тада се слави. Прва помоћ не захтева нужно предзнање и може укључивати импровизацију. Међутим, ако особа која пружа прву помоћ не зна шта ради, могла би да нанесе штет уместо да помогне. Зато IFRC охрабрује људе да прођу основну обуку из прве помоћи или се образују користећи доступне поуздане изворе.


-Наша мисија је развијање емпатије и вредности помоћи другима код ученика. То чинимо кроз наставу, али и одличну сарадњу са Црвеним крстом учешћем у свим њиховим активностима. Наши ученици обучавају основце у пружању прве помоћи. Најбоље саветнике имамо у запосленима у Дому здравља - изјавила је директорка Медицинске школе “Др Андра Јовановић” Биљана Ђукнић.

Уз демонстрацију вештине, присутнима су дељене едукативне брошуре са текстуалним и визуелним усмерењима ка адекватно пружању прве помоћи.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa