Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Велики број гостију

Свечаном академијом обележен Дан Општине Богатић

Присуствовао велики број званица, представници седам министарстава Владе Републике Србије, Републике Српске, народних посланика, гостију из 20 градова и општина, дипломатског кора, цркве, организација, установа и чланова локалне самоуправе
Уз пригодан програм, свечаном академијом, у присуству великог броја званица, представника седам министарстава Владе Републике Србије, Републике Српске, народних посланика, гостију из 20 градова и општина, дипломатског кора, цркве, организација, установа и чланова локалне самоуправе, у Културно- образовном центру Богатић, у недељу, 10. септембра, обележен је Дан Општине Богатић.

Фото: "Глас Подриња"


Подршка свим грађанима
Обраћајући се гостима, председник Општине Милан Дамњановић истакао је да су током три године власти, захваљујући домаћинском односу, успели да одрже стабилност општинских финансија и направе велики искорак у инфраструктурним пројектима.

Признање значи
Добитник плакете, Мијаило Грушановић из Клења, бивши је српски и југословенски кошаркаш, играо на позицији центра. Најдуже је играо у шабачком клубу „Ива“, најбољи стрелац тима и нерешива енигма за противничке центре. Четврти стрелац у историји југословенске лиге, током свих година бавио се и пољопривредом у свом селу. Кошарком је престао да се бави у 47 години.
-Драго ми је да сам добио признање после 30 година каријере у општини где сам се одгајио и где и данас живим. Награда ме обавезује да наставим и даље да репрезентујем Општину Богатић- рекао је Грушановић.

-Стигли смо и до сваке од наших 14 месних заједница, равномерно улажући и решавајући проблеме грађана. Поред улагања у комуналну инфраструктуру, као и путну мрежу кроз асфалтирање и шљунчење путева и изградњу тротоара, са великим задовољством смо улагали у људе, у наше младе, у нашу будућност. Сваком новорођенчету смо определили по 50 хиљада динара, суфинансирамо боравак деце у вртићима, ђацима првацима смо пожелели срећан и успешан полазак у школу са бесплатним уџбеницима, осам хиљада динара и пригодним поклонима, основцима и средњошколцима суфинансирамо превоз, најбољим студентима смо обезбедили стипендије. Нисмо заборавили ни на најстарије суграђане којима смо кроз различите активности указали неопходну пажњу и пружили заслужену подршку за све оно што су они нама несебично дали, али такође, ни наше пољопривреднике, предузетнике, спортисте, уметнике- подвукао је Дамњановић, додајући да су у сваком тренутку имали по неколико десетина пројеката спремних за различите јавне позиве.

У Мачви је најлепше
Естрадни уметник Раде Лацковић из Клења наступа широм бивше Југославије, Европе и света. Одржао је на хиљаде хуманитарних концерата и акција.
-Ово признање ми је велика потврда да сам нешто у животу лепо направио и радио и сатисфакција да и даље радим још више. Могао сам живети где год сам хтео, али сам остао овде са мојим народом и ту где ми је најлепше. Драго ми је да ми је породица везана за Мачву и врло радо долазе овде, ту се најбоље одморе. Овде су провели најлепше године и стекли бројна пријатељства- истакао је Лацковић.

-Конкурисали смо за велике, приоритетне и финансијски обимне послове, као што је изградња канализационе мреже, али смо користили прилику да добијемо средства и за мање приоритетне радове, уколико су били расписани конкурси за њих. Негде смо успели да прођемо, негде нисмо, али сматрам да није требало пропуштати такве шансе. Сви ми који живимо, радимо и стварамо у Богатићу, који га поштујемо и волимо сваким делом свог бића, морамо да нешто научимо и из грешака у прошлости, а све зарад реалних могућности за стварање лепше визије будућности. Морамо да се отварамо и сарађујемо са свима, да постанемо градилиште, а не одлазиште и то, поштовани пријатељи, није флоскула, нити демагогија, већ објективна и насушна потреба. У свим овим активностима, као и самом начину рада и размишљања велику подршку и значајан допринос давала нам је и локална Скупштина, која је радила у амбијенту толеранције, разумевања, међусобног уважавања, добронамерних критика и конструктивних дијалога- истакао је Дамњановић.

Фото: "Глас Подриња"


Поуздан партнер министарствима
Присутнима се обратио и државни секретар у Министарству привреде Ђорђе Дабић, истакавши да је за кратко време актуелне локалне власти много тога започето и урађено.

-Настојаћемо да у наредном периоду доведемо у Богатић што више инвестиција и реализујемо што више пројеката, а у Влади Републике Србије и ресорним министарствима ћете увек имати отворена врата. Министар Мартиновић је био овде 3. августа, најављена је реконструкција Основне школе „Вук Караџић“ у Бадовинцима. То је велика инвестиција која ће се у фазама реализовати, а у плану је и вртић- рекао је Дабић.

Допринос приватном предузетништву
Горан Давидовић добио је плакету за изузетна професионална достигнућа у области привреде. Завршио је Пољопривредни факултет у Новом Саду, а радни век почиње као предавач у Средњој пољопривредној школи у Шапцу. Године 1994. улази у свет предузетништва, ширећи своје пословање на бројне активности, од промета живе стоке, грађевинског материјала, до ветеринарске и делатности у области осигурања и техничке контроле возила. Бави се и пољоприврдном делатношћу.
-Нисам очекивао, али лепо је кад неко примети да се човек труди и бори током година. Свакако сам задовољан што сам добио признање општине у којој сам провео цео радни век. Афирмисао сам се првенствено као откупљивач стоке, тиме се бавим тридесетак година. Бавим се трговином грађевинским материјалом и поседујем технички преглед возила. Ја сам локал патриота, овде сам рођен, било ми је стало да опстанем. Мој син послује као приватни предузетник. То је нека врста мог доприноса и наде да опстанемо као локална самоуправа- навео је Давидовић.


Истакнутим појединцима који су допринели афирмацији општине Богатић уручене су плакете. Признања су добили: кошаркашка легенда Мијаило Грушановић, естрадни уметник Раде Лацковић, ванредни професор Ветеринарског факултета доцент др Милан Малетић, привредник из Богатића Горан Давидовић и произвођач јединственог козјег сира са чубром Момчило Будимировић из Глушаца. Повеље Општине Богатић припале су Центру за социјални рад, Основној школи „Јанко Веселиновић“ из Црне Баре- издвојено одељење Глоговац и Аматерском позоришту „Јанко Веселиновић“.

Током академије је пуштен промотивни филм о Општини Богатић, а на крају су сви уживали у културно - уметничком програму.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa