Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Куповина стана у Шапцу: понуда и потражња

Цена квадрата и 2000 евра

У Шапцу цена квадрата варира од 1.300 до 1.500 евра, углавном за станове у старој градњи, а за новоградњу је потребно издвојити и 1.800 евра, док цене квадрата у појединим зградама изнoсе и 2000 евра
Куповина стана је значајан корак у животу, јер представља остваривање дугорочног циља и улагање у сопствену будућност. Но, овај процес је често захтеван и осим финансијског аспекта захтева време, стрпљење, истраживање тржишта, могућности и знања пре него што се упустите у ову авантуру.

Свакако најважнији сегмент је новац са којим располажете, било да је реч о уштеђевини, зајму, или банкарском кредиту. Ово укључује и разматрање трошкова као што су цена стана, порези, провизије агенцији за некретнине, трошкови преноса власништва и друге административне таксе.

Наредни корак је да размислите о својим потребама и жељама у вези са станом. Колико соба вам је потребно? Да ли желите стан у граду или предграђу? Који су вам приоритети: локација, величина, стање објекта, близина школа, вртића и продавница?



Након овога следи најважнији и најзахтевнији део, а то је проналазак некретнине у складу са вашим потребама и могућностима. Свакако упоређивање цена и праћење тржишта је нешто што може бити корисно, али је ту ваш утицај минималан, кажу купци некретнина.

У Шапцу цена квадрата варира од 1.300 до 1.500 евра, углавном за станове у старој градњи, а за новоградњу је потребно издвојити и 1.800 евра, док цене квадрата у појединим зградама изнoсе и 2.000 евра. Кретање цена станова у староградњи на сајту 4зида.рс крећу се од 1.059 €/м2 до 1.568 €/м2, а РГЗ-а нaводи да су од 261 €/м2 до 950 €/м2.

Шапчани о ценама некретнина
„Пренадуване из више разлога. Ми смо по ценама некретнина увек 2 год. иза запада. На западу су кљокнуле цене и код нас ће за за једно годину две. Неких 30% најмање. Цена обрадиве земље ће ићи горе.“
„Прескупо, цене нису реалне. После короне све дупло поскупело. Није нормално.“
„Још мало па ко у БГ. А ми провинција тешка коју чак ни на метеоролошкој карти не означавају. Срам да их буде.“
„Сачекаћу још 2 године а тада ће цене пасти бар за 30%.За сада је прескупо.“
„Не планирам да купим док се не стабилизују цене.“
„Ко има њему није скупо.“
„Чуо сам да то наши из иностранства купују, јер имају пара, па да касније издају, или продају по већој цени.“


Из агенција истичу да тренд издатих дозвола прати потражњу тржишта за новим стамбеним јединицама, те да су и цене овим условљене, као и ценом материјала, радне снаге за новоградњу. Иако је у Западној Европи забележен благи пад цена некретнина, у Србији то још увек није случај. Дугорочна предвиђања нису поуздана, те су ретки они који се осмеле да кажу да ли ће доћи до корекција цена. Верују да ће бити, али не и за колико процената и када. Када се сагледа тренутна ситуација продаја је најбоља опција за оне који имају некретнину, али не толико повољна за купце који зависе од кредита банке.

Због неповољних услова банка за стамбене кредите и високих камата, купци се радије одлучују да мање станове купе за готовину. Најчешће су то станови око 40 квадрата. Интересантно је да цене квадрата на Тркалишту се крећу до 2.000 евра, што је је премашило цену у насељу Бенска бара.



У јуну месецу 2023. издато је 2 579 грађевинских дозвола, што представља повећање од 17,9% у односу на исти период претходне године, саопштио је Републички завод за статистику.

Од укупног броја дозвола издатих у јуну 81,0% дозвола односи се на зграде, а 19,0% на остале грађевине. Ако се посматрају само зграде, 79,9% дозвола издато је за стамбене, а 20,1% за нестамбене зграде, док се код осталих грађевина највећи део односи на цевоводе, комуникационе и електричне водове (67,2%).

Према дозволама издатим у јуну 2023. у Републици Србији, пријављена је изградња 3.535 станова, с просечном површином од 69,1 м². Од укупног броја станова у новим стамбеним зградама 9,3% станова биће грађено у зградама с једним станом, с просечном површином од 149,5 м², а 88,8% станова биће грађено у зградама са три и више станова, и њихова просечна површина биће знатно мања и износиће 60,1 м².

Посматрано према областима, највећа грађевинска активност очекује се у Јужнобанатској области, 23,0% од предвиђене вредности новоградње, затим следе Јужнобачка област (15,2%), Београдска област (17,3%), Мачванска област (14,0%) и Расинска област (8,5%), док се учешћа осталих области крећу од 0,1% до 2,5%.
M. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa