Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОЧЕЛИ ЧИВИЈАДА, ЧИВИЈАШКИ КАРНЕВАЛ И ВАШАР

Љубав се спушта у град

Почели су 55. Чивијада, најмасовнији до сада Чивијашки карневал и најпознатији бренд Шапца Вашар. Мото овогодишње Чивијаде и Чивијашког карневала је “Љубав се спушта у град“
Чивијашким часом у основним школама, јутрос (четвртак) у 7.30, почео је “Белосветски вашар хумора и сатире“. Карневали ће ове године имати више од 3.000 учесника, а Вашар ће, због великог интересовања, како излагача, тако и посетиоца, имати два нова хектара простора.

Душан Симић, директор Туристичке организације Шапца истакао је да су спремни да дочекају све госте који ће у Шабац доћи од 14. до 23. септембра.

-Од 19.30 у четвртак, у сали Народног музеја, отварамо изложбу афоризама, сатиричних прича и карикатура које су пристигле на овогодишњи конкурс и проглашење победника 55. Чивијаде.

Инаугурација новог председника, глумца Марка Гвера, организоваће се у петак, на бини код Трезора, око 18.00 часова, у оквиру Дечјег карневала. Верујем да добијамо председника који ће коначно испунити све наше жеље и обећања, за разлику од претходних председника Чивијашке републике. Очекује нас и Чивијашки добошар који ће најавити Чивијаду, проћи кроз Пешачку зону, видети се са чивијашким грађанством, као и традиционалне чивијашке утакмице у малом фудбалу. Синергија са Карневалом и Вашаром представља празник љубави, осмеха и доброг расположења, рекао је Душан Симић.

Програм Чивијаде
Четвртак:
7.30: Чивијашки час у ОШ „Ната Јеличић“, ОШ „Јанко Веселиновић“, ОШ“Јеврем Обреновић“ и ОШ“Стојан Новаковић“
17.00: Школа примењених уметности – Меморијална изложба Милош Симић
19.00: Испред Градске управе – подизање карневалске заставе
19.30: Народни музеј Шабац – Отварање изложбе и проглашење победника за најбољу карикатуру, афоризме и сатиричну причу
20.00: Трг шабачких жртава – Нек‘се точак среће покрене:
Шапитијада;
Мис секица и мистер батица;
Карневал кућних љубимаца;
Наступи шабачких КУД-ова
Петак:
9.00: Промоција Европских карневала у школама и вртићима
10.00: Пешачка зона – Чивијашки добошар
12.00-13.00: Трг шабачких жртава – Карневалски возић уз учешће деце из Пу „Наше дете“
13.00: Стари град – Чивијашко крчкање
17.00: Бина код Трезора – Дечји карневал
18.00: Бина код Трезора – Промоција председника Чивијашке републике
20.00: Бина на Тргу шабачких жртава – Петак у добром ритму: оркестар Пихална годба из Дорнаве;
Оркестар Музичке школе „Михаило Вукдраговић“;
Плесни студио „Step by step“
Субота:
10.00: Пешачка зона – Чивијашки добошар
11.00: Терен Соколског дома – Чивијашке утакмице у малом фудбалу
17.00: Карневал трудница и беба
18.00: Бина на Тргу шабачких жртава – Велики међународни карневал


Овогодишњи карневали имаће више од 3.000 учесника. Само за Карневал беба и трудница пријављено је 700, док ће у Дечјем карневалу прошетати око 800 малишана. Предшколска установа “Наше дете“ представиће се са 1.050 цветића.

-Првог дана, у четвртак, је отварање: Карневал кућних љубимаца, финале Шампитијаде, проглашење принцезе и краљице Карневала, Мис секица и мистер батица. Велики Карневал предшколаца је у петак у 12.00 сати, а у 17.00 часова Дечји карневал у ком су деца из основних школа и приватних вртића. Велика међународна поворка нас очекује у суботу са никада већим бројем група. Гости долазе из Немачке, Холандије, Белгије, Италије, Француске, Турске, Румуније, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Словеније, навео је Радушко Јанковић, координатор Карневала.

Догађај који не треба најављивати и по ком је Шабац познат широм света јесте Шабачки вашар. Закуп места почео је јутрос (у четвртак) у 7.00 ујутру, а након тога следи и постављање тезги. Трајаће до 23. септембра, а организатори већ првих дана очекују велики број гостију, како због гостију који су у Шапцу због Карневала, тако и због тога што је викенд.

Овогодишњи карневали имаће више од 3.000 учесника. Само за Карневал беба и трудница пријављено је 700, док ће у Дечјем карневалу прошетати око 800 малишана. Предшколска установа “Наше дете“ представиће се са 1.050 цветића

ЈКП “Стари град“ задужен је за организацију и припрему локације, која је комплетно опремљена.

-Вашар и ове године организујемо на традиционалној локацији, на Михајловцу. Трајаће пуних девет дана. Све је спремно. Закупце очекујемо у четвртак у раним јутарњим часовима, а ми ћемо бити ту за њих све док буде постојало интересовање. Повећали смо капацитет места за два хектара, тако да ће бити и више садржаја и већа понуда за наше посетиоце. Очекујемо ове године најмање 300.000 посетилаца, а могуће је да достигнемо и цифру од 500.000, каже Милица Ранковић из ЈКП “Стари град“.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa