Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Нови километри асфалта
УЛАГАЊА У ПУТНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

Нови километри асфалта

Раде се тренутно три пута у Каменици, два у Љутицама и један део пута у Малом Бошњаку. Сви ови правци су они који воде до неких насељених засеока, до кућа. Инвестиција се реализује средствима државе и већ је одавно у припреми
Радови на изградњи путева на подручју коцељевачке општине интензивирани су протеклих недеља па је 12 километара путне мреже у Каменици, Љутицама и Малом Бошњаку добило модеран коловозни застор. Инвестиција се реализује у сарадњи са ЈП Путеви Србије те су средства обезбеђена из државне касе.

–Раде се тренутно три пута у Каменици, два у Љутицама и један део пута у Малом Бошњаку. Сви ови правци су они који воде до неких насељених засеока, до кућа. Инвестиција се реализује средствима државе и већ је одавно у припреми. Тек смо почели. Очекује нас и јесењи део грађе, а рачунамо и на добар део зимског периода да ће услови бити повољни за извођење радова. Дакле, нећемо стати на ове три месне заједнице, већ ћемо то проширити на друге делове наше општине- рекао је председник локалне самоуправе Душан Илинчић.

Један од приоритета у области реконструкције саобраћајница јесте изградња улице Жиће Димитријевића у Коцељеви и сви су сагласни у оцени да је она већ деценијама у изузетно лошем стању. Најпре је небезбедна за пешаке, јер тротоар не постоји. Када се уз то дода неретко саобраћајна некултура возача који се непрописно заустављају, паркирају и возе брзином знатно изнад прописане, јасно је да је права срећа што се до сада нису догађале трагедије у овом делу Коцељеве.



Надлежни кажу да је пројекат завршен, израђена пројектно-техничка документација и утврђена ценовна вредност улице и потврђују да је у овом тренутку ово најхитнија тачка у уличном систему вароши.
Оно што је у највећој мери обрадовало грађане, али и привредне субјекте који послују на територији коцељевачке општине јесте најава реконструкције пута према Убу који је најкраћа веза са ауто-путем Милош Велики.

Кривине и брдо Жућак, уз дотрајали асфалт и рупе на коловозу, представљају праву ноћну мору за све возаче, посебно теретних возила.

-Чека се план реконстукције и ревитализације, као и подаци које раде стручне службе. Када се све то сагледа и утврде све критичне тачке и превазилажење тих проблема, онда ће поступак и процедура ићи даље. Дакле, ради се целокупан пројекат санације и рехабилитације тог пута. То је засигурно за нас, за људе који живе на овим просторима, најзначајнији пројекат у области путне инфраструктуре- потврдио је Илинчић.

ПЛАНИРАНИ ДОДАТНИ РАДОВИ НА ВОДОТОКОВИМА
Осим радова на путној инфраструктури, надлежни у коцељевачкој самоуправи истичу да ће, заједно са државним јавним предузећима, наставити да изналазе најбоља решења за водотокове који неретко праве озбиљне проблеме приликом бујичних вода. Након пролећних поплава коцељевачку општину је током летњих месеци још једном посетио директор ЈП Србија воде Горан Пузовић. Том приликом су, према речима председника општине, дефинисани правци у којима ће се ићи у циљу решавања проблема.
На првом месту је поток Лукинац као једна од најкритичних тачака у Коцељеви, али најављени су и значајни радови на реци Тамнави.

–Ту мислимо, пре свега, на решавање самог протицајног профила реке низводно од решеног дела после Коцељеве, али имамо обећање надлежних да ће то бити учињено и у Каменици. Такође, покушавамо да заштитимо Коцељеву и ускоро ћемо имати завршен пројекат и Тамнаве и Раснице за регулацију касете од ушћа Раснице у Тамнаву па до магистралног пута М 21, где би требали да имамо у потпуности решење за двогубо корито и целокупну инфраструктуру на том делу где би ово насеље било много заштићеније него што је данас. Осим тога, решаваћемо Расницу јер је то кључ који нас чува од будућих великих поплава. Ова притока стално дивља и прави проблеме. Реч је о изузетно великим и значајним пословима, о капиталним делима које је могуће реализовати само уз помоћ државе- закључио је председник општине Коцељева.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa